Kitap Dolu Bir Kamyonetle Dünyayı Gezmek: Walking BookFairs

0 1.330

indiabookvan2

Satabdi Mishra ve Akshaya Kumar Rautaray tarafınfan kurulan “Walking BookFairs” hareketinin amacı Hindistan genelinde çok düşük olan okuma yazma oranını yükseltmek; bu amaçla içi dört binden fazla kitapla dolu bir kamyonetle yola çıkan ikili, 90 gün boyunca 10.000 km yol kat ederek 20 eyalete seyahat etmek üzere yola koyuldu. Read More adını verdikleri, tekerlek üzerinde mini bir kütüphane ile gezen Rautaray ve Mishra insanları okumayı teşvik etmeye kararlılar.İkili aynı zamanda, gezi boyunca küçük kitap fuarları ve halka açık kütüphane etkinlikleri düzenleyip, insanların gelmesine ve koleksiyonu incelemesine olanak veriyorlar.

“İnsanlar istedikleri kadar uzun süre kamyonda dolaşmak ve kitap okumakta özgür. Ne olursa olsun onlardan bir ücret talep etmiyoruz. Bizden ısrarla bir şey satın almak isteyenlere ise %20 indirim uyguluyoruz.”  diyor Mishra.

indiabookvan3

Satabdi Mishra ve Akshaya Kumar Rautaray’ın Hindistan’da başlattıkları ve “read more” isimli gezgin kütüphaneleriyle “dünyayı gezerek birçok insanı okumaya teşvik etmek”  olarak adlandırdıkları misyonları ise oldukça ses getirdi.Bu kitap okuma hareketi ise Harper Collins, Pan Macmillan and Parragon Publishers’ın Hindistan ofisleri tarafından destekleniyor. Bu küçük mobil kütüphaneyle ilgili önemli özelliklerden biri ise masallardan, gerilim romanlarına ve hatta çok satan modern kitaplara kadar uzanan kitap stoku olarak gösteriliyor.

Rautaray proje hakkında şunları söylüyor; “Biz bir toplum, bir vatandaş, bir ebeveyn, öğretmen ve arkadaş olarak, gençlere ilham vermek ve onları okumaya teşvik etmekle yükümlüyüz. Sadece kitaplar aracılığıyla sınırların olmadığı, her birimizin gerçek potansiyelini ortaya çıkaran,  gerçekten güzel bir dünya yaratabiliriz.”

indiabookvan4

Tabandan gelen bu hareket genç kuşak arasında bir kıvılcım yaratmayı ve diğer taraftan okuma materyallerine erişimi olmayan uzak köylerde bir sefer dahi olsa bir kitap okuma zevkini paylaşmayı hedefliyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.