Okunması Zorunlu Olan 12 Mimari Konulu Kitap

0 93.776

Mimarlık fakültesinde okumak isteyen veya mimarlık fakültesinde okumakta olan birçok öğrencinin merak ettiği konuların başında; mimarlık için ne okumam gerekir,  gibi sorular geliyor. Buradan yola çıkarak “Bölüme hazırlanırken okunması gereken kitaplar”, “X yaşına gelmeden okumanız gereken kitaplar” gibi kısıtlı önerilerini  bir kenara kaldırıp, sizin için en iyi mimari kitapları sıraladık.

1)Tenin Gözleri / Juhani Pallasmaa

tenin-gozleri-mimarlik-ve-duyular-onkapak“Evimiz; bedenimiz, belleğimiz ve kimliğimizin sığınağıdır.” 

2) Katı Olan Her şey Buharlaşıyor / Marshall Berman

B9789754703849“…Modernlik ya körü körüne ve eleştirisiz bir hayranlıkla kucaklandı ya da eski Yunan Tanrılarının Olimposuna benzer  yeni bir tepeden bakışla ve  horgörüyle aşağılandı. Her iki durumda da insanlarca biçimlendirilemez, değiştirilemez, kapalı, yekpare bir yapı olarak algılandı…” 

3) Mutluluğun Mimarsi / Alain de Botton

alain-450x594“…Ev, içinin boşluğundan hoşnut gibi. Gecenin ardından şöyle bir gerinip kendine geliyor, borularının içinde kalan suları dışarı akıtıyor, eklemlerini çıtırdatıyor. Ahşap ayakları balçığın içinde gömülü, bedeni bakır damarlarla örülü bu mağrur, yaşını başını almış yaratık neler gördü neler…Kundağa sarılı  yeni doğmuş bebeklerin hastaneden eve ilk getirilişini gördü, çocuklar ödev yaparken onları sessizce izledi, gecenin bir vakti mutfakta fısıltıyla dile getirilen itirafları duyup şaşırdı.” 

4) Sinan – Bir Düşsel Yaşam Öyküsü  / Abidin Dino

 sasasa“…Talas’ın bağları geride kalmış, Sinan, Derindere’ye yol almıştı. Aklından Hond Medresesi’nin kapı nakışları geçiyordu. Bir gün, acep, daha iyisini yapabilir miydi? Niçin yapmasın taş olduktan sonra her şey yapılır!” 

5) Mekanın Üretimi / Henri Lefebvre

660151“Mekan! Daha birkaç yıl öncesine dek bu terim geometrik bir kavram, boş bir ortam kavramından başka bir şey çağrıştırmıyordu. Her eğitimli kişi de kavrama derhal bilgiççe bir terim ekliyor, örneğin “Öklitçi mekan” ya da “İzotrop” veya “Sonsuz” kelimesiyle anıyordu. Mekan kavramının, matematikten üstelik yalnızca bu bilimden kaynaklandığı genel bir kanıydı. Peki toplumsal mekanlar?!” 

6) Tekil Nesneler / Jean Baudrillard- Jean Nouvel

tekil-nesneler-mimarlik-ve-felsefe20111003124622“Mesele, geçmişe ait belli sayıda göstergeyi korumak ya da terimin klasik anlamıyla “rehabilite” etmek (“burjuva ince zevki pitoresk olanın özü “anlamında ) değil. Mesela işlenmemiş bir malzemeden yola çıkarak mimarlık yapmak, anlam ve öz yaratmak.” 

7) Umut Mekanları / David Harvey

phpThumb_generated_thumbnail (1)“O halde paradoks tam burada yatıyor. Marx’ın metni (kominist manifesto) günlük hayata doğrudan bağlantılarının az olduğu dönemde radikal çevreler tarafından bulundu ve okundu. Ama şimdi, metin dönemin koşullarıyla bu denli alakalı iken, neredeyse kimse okumaya yeltenmiyor. Neden?” 

8) Türk Evi / Cengiz Bektaş

turkevi-on-kapak1” Mimarın ilkeleri:

  • Doğanın Kan Dolaşımı İçinde Olmak
  • Havayı Suyu, Toprağı Kirletmemek
  • Doğaya, Çevreye, İnsana Saygı
  • Kimsenin Havasını, Güneşini, Göz Hakkını Kesmemek
  • Katılımcılık “

 

9) Arzu Mimarlığı / Nur Altınyıldız Artun- Roysi Ojalvo

9789750511264“Onlar benim yeniliğimi küçümsüyor. Ben onların korkaklığını.” 

10) Bedensiz Organlar / Slavoj Zizek

0000000665495-1“Anlam büküldü!” 

11) Le Corbusier / Mimarlık Öğrencileriyle Söyleşi

kyapi18“Mimarlık nerelerde şimdi? Hiçbir dönemde bir toplum, bizimki kadar şaşkın, çaresiz kalmadı, Yaşamın maddesel süreciyle düşünsel davranış biçiminin doğal ögeleri arasındaki ilişkiyi böylesine koparıp yitirmedi. Amaçlarla araçlar arasında bir ilişki kopmasıydı bu, izlenecek bir çizginin yokluğuydu… En büyük maddesel gücüne uşatığı sırada insanoğlu görme gücünü yitiriverdi.” 

12) Modernizm ve Ulusun İnşası / Sibel Bozdoğan

103429“Teknik beynelmilel, ruh Türk; usul beynelmilel, üslup Türk.”  .google {left:100%;display:inline-block;position:fixed}

оформить займ мгновенно

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.