İç Mekan Tasarımı ve Rengin İnsan Mutluluğuna Etkisi

0 6.729

İç tasarım ve duygular arasındaki bağ son on yılda çok fazla dikkat çekmesine rağmen, bu çevreci psikoloji biçimi binlerce yıldır var – Hint Vastu Shastra, Çin Feng Shui, vs. Sinir biliminin yükselişi yüzünden bilim adamları bu konuyla ilgili çok araştırma yapmaktadır ve en inanılmaz sonuçları bulmuşlardır. İç tasarım öğelerinin, insanlarda olumlu ya da olumsuz duygusal tepki uyandırmaya yeteneğini göstermişlerdir. Bu bulgular, yaratıcılık, barış ve mutluluğu teşvik etmek amacıyla dekoratif unsurları bilinçli olarak manipüle eden alanlar tasarlamak için kapı açmıştır.

Ev aydınlatması son derece önem arz etmektedir. Elbette ki en iyi aydınlatma kaynağı güneş, bu nedenle odada bulunan pencerelerin sayısı ve büyüklüğü kişinin mutluluğunu artırabilir, hüzün artar ya da endişe artırabilir. 2002 yılındaki bir araştırma, gün ışığının varlığının satış hacminin artırılmasında en önemli faktörlerden biri olduğuna karar verdi; böylece doğal ışığın insan performansını da geliştirdiğini söylüyor. Psikolojik Bilim Derneği’nin Bir Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bazı odalar çok somut duygulara neden olabilmektedir. Araştırmanın 200 katılımcısına ortalama bir ev için tipik olan varsayımsal odaların bir listesi verildi ve her birinin iki ortam açıklaması seçmelerini istedi. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sonuçlar iç tasarımın geleneksel bilgeliği olan örn. Giriş odası davetkâr olmalı, ana yatak odasında romantizm hissi yansıtılır, dolap organizasyonu temsil eder gibi sonuçlar elde edilmiştir.

Odanın boyutu ve ferahlığı insanların ruh halini etkilemektedir. Aslında InformeDesign’da yayınlanan bir araştırma, çoğunlukla göz ardı edilen tavan yüksekliğinin bireyin özgürlük ya da sınırlama kavramı üzerindeki etkisini inceler ve tavanın yüksekliğinin, kişinin bilinçaltı alan ve çevre algısını etkilediği düşünülmektedir. Ayrıca, insanların daha yüksek tavanlara sahip odalarda daha yaratıcı ve odaklandıklarını kanıtladı ve ruh halleri önemli ölçüde geliştirildi. Birçok çalışma bitkilerin yakınlığının kişinin ruh halini, konsantrasyonunu ve hatta bellek tutma kapasitesini özellikle iyileştirebileceğini gösterdi, çünkü doğal elementlerin görünümü ve varlığı stres azaltmaktadır.

Ortalama bir insan evinin tasarımını ve görünümünü düşündüğümüzde, kendi stil ve konforlarına hitap eden özellikleri seçerler. Bununla birlikte, araştırmalar, ev sahiplerinin yaptıkları belirli kararları düşünerek daha fazla vakit geçirmek isteyebileceğini gösteriyor. Sonuçta, kullandığınız dokudan renklerden, içine dahil ettiğiniz koku ve seslere kadar olan her şey, ailenin genel mutluluk seviyesini doğrudan etkilemektedir.

Geçen 30 yılı aşkın bir sürede, Amerikan gelirleri yüzde 20 büyüdüğünü, evlerin boyutlarının neredeyse ikiye katlandığını ve ancak toplumun mutlu olmamasını biliyor muydunuz?

Harvard Üniversitesi’nden peyzaj tarihi profesörü John Stilgoe, “Büyük ev, Amerikan ailesinin parçalanmasını temsil ediyor” diyor ve “Her insan sadece kendi televizyonuna sahip değildir; her insanın kendi banyosu vardır. Bu evlerin bir kısmı tam anlamıyla iki çocuk için üç oyun odası ile tasarlanmıştır. Bu şekilde, aile üyeleri nadiren etkileşim halinde olmalılar. Ve uzlaşma kavramı, bu evlerin spor yaptığı çok pencereden biridir. ”

İç tasarımın mutluluğa etkisi daha mutlu bir ev aramak isteyenler, estetik ve tasarım düşünerek daha fazla zaman harcamakta ve harcayacakları daha az para ile ilgilenmek durumunda kalmaktadır. Örneğin aydınlatma alınabilir. Çok fazla veya çok az ışık vücudun doğal uyku döngüsünü bozar ve strese neden olabilir. Kronik stres ve uyku eksikliği sıklıkla baş ağrısı, depresyon ve bastırılmış bir bağışıklık sistemi gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bunu anlayarak ve evin gün boyunca yeterli aydınlatmaya sahip olmasını sağlayarak, uykunuzu geliştirebilir ve uygun fiziksel ve psikolojik tamiratı teşvik edebilirsiniz. Feng Shui’nin psikolojisi batı dünyasında takdir edilmese de, doğunun yaşam biçiminden toplanan ve alanın enerjilerini dengelemek için yoğun bir vurgu yapan birçok ders var. Bazen tütsü yakmak, dağınıklığı ortadan kaldırmak ve aydınlatma odaları kadar basittir.

Renkler Önemli Bir Fark Yaratır

Renkler, genişlik ve doğal unsurların yanı sıra, evdeki mobilyaların dokuları ve şekilleri belirli duygusal tepkiler üretebilir. Bu, Feng Shui’nin eski uygulamalardan öğrendiğimiz bir şey – şekiller ve dokular doğal elementleri (toprak, su, ahşap, metal ve ateş) temsil etmelidir. Duvar kağıdı, vazo, vb. Dekoratif metal unsurlar güç ve bağımsızlığı teşvik ederken, pütürlü bir halı zengin dokusu konfor ve mutluluk hissi artıracaktır. Ahşap elemanlar sağlık ve kişisel gelişim ile bağlantılıdır. Aynı disiplin bize, mobilyaların, “ölü alanı” (mobilya duvara yaslanarak) yaratmayacak şekilde düzenlenmesini, çünkü negatif enerjiyi teşvik ettiğini öğretir. Odadaki kesintisiz akış unsuru, enerjinin eşit derecede sorunsuz akmasını sağlar. Denge her zaman simetri’den daha önemli olmalıdır.

En önemlisi iç tasarımın bir yönü varsa, bu renk teorisi. Bir gölge ile bir başka gölge arasındaki fark ince görünse de, psikolojik etki önemli olabilir.

DesignLike’dan Ion Nicolae, “Belli bir renk veya renk kombinasyonu ekleyerek optik illüzyon yaratarak odanızı daha küçük veya daha büyük hale getirerek ruh halinizi değiştirebilirsiniz” şeklindeki ifade etmiştir. Çoğu insan renk teorisini ve farklı tonların farklı illüzyon üretimini hafife almaktadır.

Renk teorisinin tam merkezinde renk tekerleği vardır. Tekerlek basitçe 12 temel rengin görsel bir sunumunu sağlar. Bunlar arasında birincil renkler, ikincil renkler ve üçüncül renkler bulunur. Bu renk tekerleğini kullanan tasarımcılar, dengeli oda yaratmak için farklı kuralları ve stratejileri izlemektedir. Sıcaklık, ton, kontrast ve renk çarkı ilişkileri gibi şeyleri hesaba katarlar.

Parlak renkler, bir odayı daha büyük göstermek için kullanılırken aynı anda daha hafif, kaygısız bir ruh hali oluştururlar. Koyu renkler genellikle bir oda daha küçük ve daha samimi hissetmelerini sağlar. Nicolae, “Renkler bize belirli bir akıl durumu veriyor, enerjikleştirebilir, bizi neşelendirebilir, kendimizi güvende hissedecek, sakinleştirebilir, rahatlayabilir, konsantre olma veya hoş bir şey hatırlama yeteneğini artırabilir” diyor Nicolae. Ancak bize baskı yapan ve bizi yorgun hissettiren renkler de var. Her bir kişide hangi renklerin hangi duyguları ürettiğini belirlemek önemlidir.

Mekan Tasarımı

Çoğu kişi iç tasarımın yüzey seviyesinde bir mekan başka bir şey olmadığını kabul ederken, meselenin gerçek olması insanları etkileyecek kadar büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Renk, ışık veya başka bir şey olsun iç mekan tasarımı ev sahibi mutluluğuyla doğrudan ilişkilidir.

Evin mutlu bir yer olduğu konusunda yaygın kabul gören düşünce kesinlikle doğrudur, ancak evlerin kendi başına bir mutluluğu teşvik etmediğini, ancak iyi bir ruh hali ve sağlığı teşvik edecek şekilde kalıplanıp tasarlanabileceğini bilmek önemlidir. İç tasarımcılar ve psikologlar bu konuda hemfikirler.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.