Santiago Calatrava’dan Florida Politeknik Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Kampüsü

0 1.788

Mimar: Santiago Calatrava
Yer: Lakeland, FL, ABD
Yıl: 2014
Fotoğraflar: Santiago Calatrava adına  Alan Karchmer


The American Institute of Steel Construction (AISC) tarafından ödül alan Florida Politeknik Üniversitesi’nin yeni kampüsü Lakeland’da yer alıyor. Yapı, gölün en ucunda; göle atılmış bir çapa gibi araziyi sonlandıran bir simge olarak tasarlanmış.

Kampüsün ana programı olan sınıflar ve laboratuvarlar 2 eğriden oluşan, 2 katmanda yer alıyor. Teknolojik eğitim yapılmayan sınıflar, gün ışığından çok daha fazla yararlanılması için yapının çeperine yerleşmiş. Mekanik sistemin gerektirdiği işlevlerin, yapının çekirdeğinde çözülebilmesi için bilim ve araştırma laboratuvarları binanın iç bölgesinde bulunuyor. Koridorlarda üst üste iki pencere kullanılmış. İkinci kattaki ofisler üstteki pencerelerden kampüs manzarasına bakıyor. Fakülte ve yönetim ofislerinin ortak alanı olarak, tavanı camdan çok amaçlı bir salon tasarlanmış. Bu ortak alan; ders yapımına, performansa, törene, protestoya, bağış etkinliklerine, resmi yemeklere ve okul dansları gibi çeşitli işlevlere uyarlanabilir esneklikte tasarlanmış. Üniversitenin ana hedeflerinden birisi olarak; inovasyon, bilim ve teknolojinin kalbinde yer alan alanda disiplinlerarası bir ilişki olarak öğrenci ve fakülte ilişkisinin arttırılması istenmiş.

Pergola ve mekanik çatı; binanın dışında yer alan 2 dramatik öğe olarak tasarlanmış. Pergolada kullanılan hafif çelik malzeme, zeminden çatıya kadar tüm binayı sarıyor. Ayrıca dışarıdaki kemerlerde ve terasta çatı olarak algılanırken, aynı zamanda güneş ışığının %30’unu kırıyor. Çatıda hidrolik olarak hareket eden kaplama ile yapının ortak alanında da gün ışığından yararlanılıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.