Yıkık Şehir Gazze’yi Parkura Dönüştüren Çocuklar

0 1.212

Fares ve Fahed, çocukluklarından beri Gazze‘deki yaşamlarıyla başa çıkmak için şehri oyun alanına çevirdiler. Kenti bir parkur olarak kullanan Gazzeli çocuklar bombalanmış binaların üzerinden koşarak, kentin çoğu yıkılmış olan binalarını kendilerine hem ulaşım aracı hem de oyun alanı yapmışlar. Hobisi hakkında konuşan Fares, “Geleceğin ne olacağını bilmiyorum, kuşatma altında yaşıyoruz ve kentte bu bizi özgür hissettiren tek şey” diyor.

Grup, son birkaç yıldır buluşmak ve eğitim için bir kulüp binası kullanıyordu. Ancak İsrail’le olan çatışma, geçen yıl 51 gün boyunca toplantı yerlerini terk etmek zorunda bırakmış. Kulüp evleri olmadığı için, açık havada alıştırma yapıyorlar. Kalabalık caddeleri ve sahili tercih ediyorlar, böylece; alıştırma arası verdikleri molalarda kumlara uzanabiliyorlar.

Alıştırmalarını günde birkaç saat, yapabildikleri zaman yapıyorlar. Çünkü; sıcaklık, alıştırma zamanlarını sabah erken saatlere ve akşam saatlerine mecbur bırakıyor.

Yaşadıkları sorunlara ve belirsizliğe rağmen; Fares, parkurun, sorumluluklarına ara vermek için hoş bir mola olduğunu söylüyor. Babası, Fares 2 yaşındayken ölmüş, şu an annesi ve kardeşleriyle birlikte yaşıyor. Babalarının geliri olmadan aile, devlet yardımları ve BM Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı(UNRWA)’nın desteğiyle geçiniyorlar. “Gazze bir sondur.” diyor Fares. “Burada yaşıyoruz çünkü başka bir şansımız yok. Bu, sahip olduğumuz hayat ve biz sürdürmeye çalışıyoruz.”

Fares ve Fahed, akranları ve parkur meraklılarına sosyal medya aracılığıyla ulaşıyorlar.

Çocuklar Gazze Şeridi’nde bulunan Beit Lahia’nın sahil yolunda.

Fahed, Gazze Shishya Mahallesi’nde tahrip olmuş bir binanın yıkıntıları arasından güvenli bir rota düşünürken.

Gazze Şeridi’nde bulunan Beit Lahia’da bulunan banklar.

Fares and Fahed, Gazze’nin Shishya Mahallesi’nde tahrip olmuş bir binanın içinde.

Fares, Gazze Şeridi’nde bulunan Beit Lahia’nın sahilinde esneme hareketleri yapıyor. Daha önce parkur sırasında bileğini kırdığı için bazı hareketlerde dikkatli olması gerekiyor.

Fahed, tahrip olmuş bir binanın çatısında ters takla atıyor. Bina 2014’de bu hale gelmiş.

Fahed, parkur ekibiyle araştırma yapıyor.

Fahed ve parkur ekibinden bazı arkadaşları, Beit Lahia’da tahrip olmuş bir binanın çatışında alıştırma yapıyorlar.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.