Sınırlarla Çevrili Dünyanın Göç Yolları

0 1.499

1week1project mülteciler için uygulanan sınır politikalarını eleştiren ve sınırların korunmasına değil, insan haklarını gözeten etkili stratejilere ihtiyacımız olduğunu vurgulayan bir dizi proje geliştirdi.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş, 11 milyona yakın insanın evlerini terketmek zorunda kalmasına neden oldu. Açıklanan rakamlarla 4 milyona yakın Suriyeli, Türkiye gibi komşu ülkelere sığınmacı olarak yerleşirken, 7 milyona yakın insan da ülkelerindeki çatışmalardan uzak, güvende olabilecekleri yerlere göç etti. Gelinen noktada savaştan kaçmak için sığınmacı olarak başka ülkelere göç eden mülteciler, tüm dünyanın baş etmekte başarısız olduğu bir ‘sorun’ halini aldı.

Uzun süredir Türkiye’de bulunan mültecilerin bir çoğu, misafir statüsüyle kalmalarına izin verilen bu geçiş bölgesinden Avrupa’ya geçmeye başladılar. Avrupa’ya göç eden nüfusun birçoğu bu yolculuk sırasında hayatını kaybederken, yolculuktan sağ salim kurtulmayı başaranlar ise ülkelerin mülteci ve göçmen politikalarıyla uğraşmak zorunda kalıyor.

Ülke sınırlarının belli başlı kanunlarla korunduğu dünya ülkeleri, mülteci krizi karşısında, globalleşen ve sınırların görünmezliğinin konuşulduğu günümüzde, sıkı bir sınır politikası uygulamaya başladı.

1week1project uygulanan sınır politikalarını eleştiren ve sınırların korunmasına değil, insan haklarını gözeten etkili stratejilere ihtiyacımız olduğunu vurgulayan bir dizi proje geliştirdi.

1week1project’in hazırladığı “passage” sınır kavramının kendisini sorguluyor. Birçok durumda deneyimlediğimiz gibi ülkeler arası geçişleri kapatmak, yasa dışı yolculuklara çok ender durumlarda engel olabiliyor. Bu durumu vurgulayan 1week1project alternatif bir dünya kurguluyor. Sınırların halihazırda insan haklarına aykırı olduğunu ve insan ticaretinden, göç yollarında ölümlere kadar birçok felakete sebep olduğunun farkında olan ofis,  tam da bu yüzden de göç ve mültecilik kavramlarının olamayacağı bir dünya yaratıyor. Vatanlarıyla hareket eden insanlar, kıtalar arasında parçalanan dünyalarla birlikte coğrafyayı ve evlerini her gittikleri yerde yeniden inşa ediyorlar.

PASAJ / Göç Yolları Diagramı

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.