İspanya’da Çocuklar İçin Bir Kent Meydanı

0 1.494

İspanya’nın Burgos kenti merkezinde, çocukların şehir hayatına katılımlarını arttırmak için bir projeye imza atıldı. Proje, Burgos Belediye Binası önünün, 10-14 yaş arası çocuklar için oyun alanına dönüştürülmesini kapsıyor.

Kentlerin karmaşa ve yoğunluğu göz önünde tutularak yapılan kentsel planlamaların, çocukların kent hayatına katılımını güçleştirdiğini düşünen Burgos Belediyesi, Belediye Binası’nın önündeki meydanı çocuklar için bir yaşam alanına çevirdi. Kent merkezinde, 24×12 metreye yayılan bir alanda toplanan çocuklar, nerede yaşadıklarını, şehrin önemli yapılarını, toplu taşıma araçlarının nasıl çalıştığını ve kentte kurduğu ağları, kentin ortasında kalabalık bir grupla oyun oynayarak öğrendiler.

Sokağın, kentin tüm unsurlarını bünyesinde barındıran bir zemin yarattığını ve bu gücün farkında olarak hareket edildiğinde, kentin birlikte yaşamaktan zevk alınan bir yere dönüşeceğini unutmamak gerek. Son zamanlarda bu durumla da bağlantılı olarak, kenti planlarken çocuk ve yaşlıların da katılımcı olabileceği yeni planlama önerileri sıkça tartışılan bir konu olmaya başladı. Uygulamaya geçen birkaç şehir, yaptıkları uygulamaları katılımcı bir çoğunluğa nasıl uyarlayabileceklerini çeşitli yollarla deniyorlar. Burgos’ta yapılan bu uygulama da bu denemelere bir örnek. Kentin bir oyun alanına dönüştürülerek deneyimlenmesi, sokakların çocuklar için korkulacak ve korunulması gereken bir yer değil oyun alanı olması, kent dinamiklerinin zenginleşmesi açısından da çok önemli. Burgos’ta çocukların katılımını sağlayan uygulayıcılar aynı zamanda yeni katılımcıları için kenti nasıl planlamaları gerektiğini de düşünmüş ve yeni yollar bulmaya çalışmışlar.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.