Adobe’den Çığır Açacak Teknoloji

0 1.760

Adobe, Japonca’da “Usta” ve “Öğretmen” anlamlarına gelen Sensei ismiyle duyurduğu yeni teknolojisi/algoritması sayesinde dijital iş hayatında yeni bir sekme açıyor. Bu sekmeyi “çağ açacak” veya “çığır açacak” değil de “çığ açacak” şeklinde yazdım çünkü eğer patent gibi sorunlardan dolayı duraklamazsa, diğer katılımcılarla beraber gerçekten büyüyerek çok önemli bir şey haline gelebilecek bir teknoloji.

İş hayatı demeden önce biraz sosyal hayat kısmından bahsedelim. Çünkü Adobe’nin yeni teknolojisi sayesinde Instagram artık daha güzel, daha sanatsal selfielere ev sahipliği yapabilecek gibi duruyor.

Yapay Zeka(AI–Artificial Intelligence), Makine Öğrenmesi(Machine Learning) ve Derin Öğrenme(Deep Learning) altyapılarına sahip bir algoritma olan Sensei, çektiğiniz fotoğrafları piksel piksel tanıyarak komşu piksele göre davranabilecek ve görsel üzerindeki manipülasyon yeteneğinizi bir hayli artıracak.

Instagram kullanıcıları için çok çok daha güzel olan kısım ise, Sensei altyapısı sayesinde çektiğiniz selfielerde mimiklerinizle oynayabilecek veya fotoğrafın filtresini/temasını/stilini başka bir fotoğraftan kopyalayabileceksiniz. Tanıtımda bahsedilmemiş ancak bu teknoloji sayesinde sivilcelerinizi/lekelerinizi kaldırmanız çok daha kolay bir hale gelecektir.

Bir de olayın, şov olmayan kısmına bakalım. İş ve öğrenci hayatımızda bolca tarama/çıktı alma gibi işlemlere ihtiyacımız oluyor. Adobe, yeni algoritması sayesinde Acrobat Reader’ı kullanarak tarama işlemlerinizi tamamen ücretsiz yapabilmenizi sağlıyor. Hatta taradığınız belgeleri dijitalize ederek yazının fontunu tanıma ve üzerinde değişiklik yapabilmenizi sağlayacak.

Bu yazıdaki kısa metinleri şöyle bir aktarırsak, bu yeni algoritmanın teknolojimize ne derece etki edebileceğini biraz benimseyebilirsiniz.

Sensei aramıza katıldığında özel bir program olarak önümüze çıkacak mı bilmiyoruz henüz. Veya giftte gördüğümüz kafa yapısını değiştirme olayını hangi uygulama ile(Photoshop olabilir veya Sensei mobil uygulaması vs olabilir) yapıldığını bilmiyoruz. Bakalım bu konuda neler olacak göreceğiz.

Adobe Creative Cloud

Content intelligence(İçerik zekası): Görselleri taramak ve etiketlemek için Derin Öğrenme kullanır ve kullanıcı başka bir görsel ararken akıllı önerilerde bulunur.

Font Recognition(Font tanıma):  Üretilmiş dijital(jpeg dosyaları örnek verilebilir) ve taranmış dosyalarda fontları tanır, benzer fontlar önerir. El yazısı da bu sevdaya dahil.

Face Aware Editing(Yüz tanıma ve düzenleme):
Fotoğraflardaki yüzleri bulur ve dudak, gözler ve kaşlar gibi noktaları pinler. Görüntüyü mahvetmeden bu noktaların pozisyonunu ve şeklini değiştirmenizi sağlar.

Semantic Segmentation(Anlamlı parçalama):
Görsellerinizdeki belirli bir alanı sadece anahtar kelime(keyword) kullanarak seçmenizi ve değiştirmenizi sağlar. (Mesela: “Change the sky(Gökyüzünü değiştir)” komutunu verdiğinizde gökyüzü değişmeye hazırdır. Tahminimce; size birkaç, online kütüphaneden bulduğu uygun gökyüzü görselini göstererek seçmenizi isteyecektir ve anında uygulayacaktır)

Son durumda

(Blog yazısında “Bugün duyurduğumuza göre” diye belirtilmiş ancak blog’da güncelleme tarihi yazmıyor. Son durumda yazısını gördüğünüzde üstteki özellikler güncellenmiş diye düşünmeniz önerilir)

Adobe Stock Visual Search(Adobe stok görsel arama): Tarayıcınıza kolayca sürükleyerek “X gibi görselleri bul” komutu ile istediğiniz tarzda görsellere ulaşabiliyorsunuz.

Auto Lip Sync(Otomatik dudak senkronu): Kayda alınmış bir diyalog görüntüsünü, gerçek zamanda, çizgi film konuşmasına dönüştürür. (Detay verilmemiş, yorumu hayal gücünüze bırakıyorum) Automatically converts spoken dialogue into cartoon mouth animation in real-time

Face-Aware Liquify(Yüz tanıma ve esnetme): Bir kişinin yüzünün her noktasında rahatça oynama yapabilmeyi kolaylaştırır.

Adobe Marketing Cloud

Attribution(Özellik): Algoritmik olarak, farklı tüketicilerin bir markayla etkileşim kurma kararları üzerindeki etkisini belirler, farklı kampanyaların etkinliğini belirler ve optimize pazarlama yatırım önerileri yapar

Personalization(Kişiselleştirme): Odaklanılmış olan müşteriye göre; yakın teklifleri, tecrübeleri ve mesajları hızlıca tanımlar

Intelligent Audience Segmentation(Akıllı kitle segmentasyonu): Pazarlamacılar ve analistlere hangi segmentlerin işletmelerinde önem arz ettiğini göstererek  ve üst üste veya bitişik segmentleri hedeflemelerini sağlayarak müşterileri daha verimli bir şekilde almalarını mümkün kılar.

Anomaly Detection(Anomali Algılama): En alakalı bilgileri ve varsayılan anotları vurgulayarak veri analizini basitleştirir.

Sentiment Analysis(Duygu Analizi): Müşterinin beğendiği, beğenmediği, en fazla konuşmak ve paylaşmak istediği konuları görmede ve tahmin etmede yardımcı olur.

Son durumda

Intelligent Alerts(Akıllı uyarılar): Yolunda gitmeyen bir şeyler gördüğünde otomatik olarak bir mesaj gönderir.

Automated Insights for Digital Advertising(Dijital reklamcılık için otomatik mesajlar): Normalde elle yaratması saatler alan reklam performansı analizini otomatik olarak sağlar. Örneğin, belirli bir alana daha fazla yatırım konusunda veya tarihi/yeri konusunda şüpheliyseniz işinize yarayacaktır.

New Lookalike Modeling Capabilities(Yeni lookalike modelleme teknikleri): Markalara, aynı ilgi alanını paylaşan müşterilerine hedefleme ve kişiselleştirme konularında yardımcı olur.

One-click Personalization(Tek tıkla kişiselleştirme): En iyi düzen(tasarımsal), kelimeler ve görseller gibi içeriklerin en iyi kombinasyonunu saptamak için kullanılır. Tek bir tıkla; markalar, hangi sitede veya hangi uygulamada ne tarz müşterilere odaklanabileceklerini görür.

Adobe Document Cloud

(Şu an, en yakın zamanda kullanabileceğimiz başlık Adobe Acrobat Reader ile alakalı olan bu başlık)

Natural Language Processing(Doğal dil yönlendirmesi):  Dijital dosyalardaki yazıyı anlayıp, konu tahlilini ve duygu tespitini yapabilme

Semantic Structure Analysis(Semantik[anlam] yapı analizi): Dijital veya taranmış dosyalardaki paragraf, tablo ve başlık gibi özellikleri analiz eder.

Document Similarity(Doküman benzerliği): Benzer dökümanları tanır ve aralarındaki farkı analiz edebilir.

Document Similarity: Recognizes similar documents for search and highlights their differences(Bazı çevirilerde elinizde 3 farklı PDF varken ve içlerinde sadece 1-2 küçük cümle farklıyken “acaba başka farklılık var mı” düşüncesiyle 3 sayfalık PDF’leri tekrar tekrar okumaktan kurtarır)

Document Summarization(Belge özetleme): Belgenin içeriğini, belgeyi temsil edecek cümleleri seçerek kısaltır. Özet çıkarır.

Optical Character Recognition(Optik karakter tanıma): Taranmış belgeleri yapıya ve yazıya çevirir.

Document Flow Extraction(Belge akışı çıkartma): Yapılı dokümanlardan otomatik olarak okuma sırası çıkartarak, yeniden dolum ve erişilebilirlik çözümlerini etkinleştirir

Document Cloud konusunda, çok yakında yeni Sensei güncellemeleri gelecek.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.