16. Yüzyıldan Kalan Gotik Ahşap Minyatürler

1 2.035

Orta Çağ’ın sonuna doğru Katolik Kilisesi tarafından görevlendirilen sanatçılar ve mimarlar Gotik tarzda çalışmalar yapmaya devam ettiler.

 

Günümüzde bu ikonik hareket, muhteşem katedrallerin yükselen kuleleri ve gökyüzü yüksek vitray pencerelerinde görülüyor. Bununla birlikte, tüm Gotik başyapıtları devasa büyüklükte değil,16. yüzyıl Gothic şimşir minyatürlerinin büyüleyici koleksiyonu gibi. Avucunuzun içine bile sığabilir. 1500 ile 1530 yılları arasında Hollanda ya da Flandre’de bulunduğu düşünülen her minyatür parça şaşırtıcı bir şekilde kereste oyularak yapılmıştır. Minik sanat parçaları kutsal nesneler olarak ikiye açılıyor. Dua küpleri , papağanlardan madalyonlara ve diğer parçalara kadar uzanıyor. Dışarıdan, basitçe sağlam ahşap küreler ve dekoratif figürler olarak görünüyorlar ancak aslında içinde dini simgeleri temsil eden karışık figürler bulunduruyorlar. Minyatürlerin tasvir ettiği ünlü ikonografi Eski Ahit’ten (David ve Goliath Ve Son Yargı); Yeni Ahite (İsa Kudüs’e girmek ve Magi’nin Tapınağı dahil olmak üzere); Hatta İncil’in dışında bulunan öykülere (Kurtlar Vadisi Korunması, Orta Çağ’da ortaya çıkan bir anlatı gibi) kadar pek çok konu içeriyor. Zarif bir ayrıntı içeren her nesne, dini anlamda önemli olduğu kadar detaylı hazırlanmış.

 

Ahşap eserler serisi, Küçük Harikalar: Gothic Boxwood Minyatürler, Ontario Sanat Galerisi’nde heyecan verici bir sergide sergileniyor. New York Metropolitan Museum of Art ve Amsterdam’ın yakın zamanda yenilenmiş olan Rijksmuseum’la ortaklaşa düzenlenen gösteri 60’dan fazla şimşir minyatürü kamuoyuna sunuyor. Küçük Harikalar sadece 22 Ocak’a kadar Ontario Sanat Galerisi’nde görülecek olsa da, 21 Şubat’ta Met Cockister’a gidecek ve ardından Haziran ayında Rijksmuseum’da sergilenecek.

1 Yorum
  1. Hümeyra diyor

    Doğum gününüzde seçtiğiniz konu ve yazınız ayrı güzel, ayrı zevkli olmuş. Ellerinize sağlık Rumeysa hanım, ilgiyle okuyoruz ve takip ediyoruz bunu belirtmek isterim. Ayrıca doğum gününüz olması münasebetiyle sevdiklerinizle birlikte nice mutlu yıllar dilerim.

    Sevgiler.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.