İklime Göre Dinamik Tepki Veren Bir Ev Tasarımı: D*Haus

0 4.111
David Ben Grünberg ve Daniel Woolfson tarafından iklimsel aşırılıklar için tasarlanmış D*Haus konsepti, mevsimlik, meteorolojik ve astronomik koşullara kontrollü adaptasyonuyla dinamik olarak çevreye tepki veren bir tasarımdır.

D*Haus’un esnekliği, kelimenin tam anlamıyla kendi içinde hareket etmesini sağlayarak kıştan yaza ve gece gündüz adaptasyonuna izin verir. Kalın ağır dış duvarlar iç duvarlara açılır ve cam iç duvarlar cepheye dönüşür. Kapılar pencere haline gelir ve tersi olur.

Kış mevsiminde ev, küçük pencereler ve yüksek termal kütleli kare biçimindedir. Kelimenin tam anlamıyla kendini sarar. Mevsimler değiştikçe ve iklim ısındıkça ev de açılır; ışığın ve havanın, binanın içine nüfuz etmesine izin vererek çevrenin panoramik manzarasını sunar. Tasarımcılar böyle bir evin mimarlık tarihinde daha önce hiç yapılmadığını ve adapte olabilen ve değiştirebilen binaların yaratılmasının çok daha sürdürülebilir bir yaşam şekli olduğuna inanıyorlar.

1908’de Henry Ernest Dudeney adlı bir İngiliz matematikçisi, kareyi 4 ayrı şekle ayırarak mükemmel bir kareyi mükemmel bir eşkenar üçgen haline getirmeyi araştırdı; bu şekiller üçgen şekline yeniden çevrilebilir. Bu kavram tek başına büyüleyici ancak formülün mimari ve tasarım dünyasına uygulanması ihtimalleri sonsuzdur. Aşağıdaki animasyon, formülün oluşturduğu geçiş aşamalarının bir konsept diyagramıdır. Formula’nın 8 sabit pozisyonu vardır, bu anlamıyla 1 şekilden 8 ayrı ev sahibi olabiliyorsunuz.

 

Üçgen oluşumunda, D* Haus güneye göre yönlendirilir. Yatak odaları içeren odalar güney doğu cephesi, sabah uyandığınızda güneşin yükselişini izleyebileceğiniz anlamına gelir. Bir günün aktivitelerinden sonra kullanıcı eve dönebilir ve güney batıya bakan oturma odaları ve mutfağında güneşi izleyebilirsiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.