Avrupa’nın İlk Su Altı Müzesi

0 1.537
İngiliz sanatçı Jason deCaires Taylor, İspanya’nın Kanarya Adaları’ndan biri olan Lanzarote kıyılarındaki Atlantik’in altındaki bir heykel müzesi tasarladı. Museo Atlantico su yüzeyinin 14 metre altında, bu nedenle sadece tüplü dalgıçlar ve şnorkel ile erişilebiliyor.

Gerçek insanlardan aktarılan ve iklim değişikliği, koruma ve göç gibi konularda dikkatleri çeken çeşitli yerleştirmelerde gruplandırılmış 300 civarında canlandırma yaptı. En büyük kurulum Rubicon’dadır ve bir ağ geçidine doğru yürüyen 40 kişilik bir gruptan oluşmaktadır. Bazıları gözlerini kapatıyor, bazıları kendini beğenmiş, diğerleri telefonlarına kapılmış durumda. Taylor, bu çalışmanın iklim değişikliği ve insanlığın körü körüne dönüşün geri dönüşüne doğru nasıl ilerlediği ile ilgili olduğunu söylüyor.
Yuvarlak formasyonda 200 boyutlu formdan oluşan su altındaki heykelin dokunaklı bir mesajı var. Her çalışma, yeni ekosistemleri teşvik eden  ve deniz seviyesinde çimentodan oluşturulmuştur. DeCaires bir röportajında; “Sanatsal kurulum bize deniz yaşamından evrimleştiğimizi ve hepsinin okyanusun hareket ve iradesine tabi olduğunu hatırlatıyor.” diyor. “Parça, doğasında olan gücümüzle ilgili çıplak kırılganlığımızı, döngüleri ve muazzam kuvveti karşısında kırılganlığımızı temsil ediyor. Nefes aldığımız oksijeni sağlar, iklimimizi düzenler ve milyonlarca insana hayati bir besin kaynağı sağlar.”

Bu su altı müzesinde bir başka güçlü parça, sanatçının önceki eseri The Rubicon’ı oluşturuyor. Rubicon’u geçmek 35 figürü muazzam bir duvardan geçiriyor. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda uzanan heybetli yapının merkezinde tek bir kapı bulunuyor.

Museo Atlantico ile DeCaires, sadece Avrupa’nın ilk sualtı müzesini yaratmakla kalmamış aynı zamanda kolayca kopyalanmayacak bir heykel turu da hazırlamıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.