Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu | Boytorun Architects

0 1.783

Mimar Yudum Boytorun ve Mimar Semih Boytorun’un kurucusu olduğu Boytorun Architects’in Kırıkkale Üniversitesi Yahşihan Kampüsü içerisinde tasarladığı Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu, gençler için üniversite yaşamını zahmetsiz ve konforlu hale getirirken yaşayan sosyal mekanlarıyla dikkat çekiyor…

Türkiye’nin pek çok kentinde mimari ve iç mimari projelere imza atan Boytorun Architects’in bütüncül bir tasarım anlayışıyla ele aldığı Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu, öğrencilerin sosyalleşmelerine olanak tanıyan mekanları grafik anlatımlar ve canlı renk kullanımlarıyla zenginleştirerek eğlenceli bir kampüs yaşamı sunuyor.

Yamaçta konumlanmış proje alanının yer yer setlenmesiyle birlikte kademeli, birbirinin görüşünü kesmeyen bir yerleşimin kurgulandığı Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu’nda kademelenmiş bölgeler arası ulaşım rampalarla sağlanarak engelliler için ulaşılabilir bir yapı tasarlanmasına öncelik verilmiş. Çarşı ve tüm kampüse hizmet veren yemekhane binasından oluşan yapı kurgusu, kendi içerisinde meydan, sokak gibi açık sosyal etkinlik alanlarıyla birbirine bağlanarak, kampüs yaşamını destekleyici bir organizasyonla ele alınmış.

U biçimli kütle kurgusuyla birlikte yapı ortasında şekillenen avlu, odaların bir kısmına keyifli bir iç bahçe manzarası sağlarken, diğer yandan da zemin ve bodrum katlarda bulunan mutfak, kütüphane, etüd ve çalışma odaları gibi sosyal mekanların yeşille olan ilişkisini güçlendirmiş. Öğrencilerin kendi yemeklerini pişirebilecekleri mutfağın da avluya yönlendirilmesiyle, görsel ilişkinin yanı sıra, doğal aydınlatma ve havalandırmaya da imkan sağlanmış.

Bireysel veya grup olarak vakit geçirmeye olanak sağlayan sosyal hacimler, zemin ve yoğunluklu olarak da bodrum katta kurgulanmış. Fitness salonu, pilates odası, oyun odası, çok amaçlı salon, sinema ve müzik odalarında kullanılan malzeme, renk ve mobilyalar gençlerin keyifli ve rahat vakit geçirebilecekleri mekanlar oluşturabilecek şekilde seçilmiş. 2 ve 3 kişilik olarak planlanan odalarda ergonomik uygunluğu mokaplarla test edilen, altta çalışma masası, rafları ve dolapları; üstte yatak bölümü bulunan ve kişisel mahremiyeti sağlayan modüler olarak tasarlanmış. Engelliler için kurgulanan odalarda ise banyolar, mekan genişlikleri ve tüm mobilya ölçüleri kullanıcıya uygun olarak belirlenmiş.

İleriye dönük olarak bütüncül bir anlayışla kampüs binalarının batısında, yurt için ayrılmış olan alanda üç etaplı bir planlama yapılmış. Bu sayede yurt kapasitesinin artırılma talebine karşın, sonraki etaplarda tasarlanacak olan binaların taban izleri belirlenerek, tasarlanan dokuyla ilintili bir kurgu oluşumu öngörülmüş.

Residorm Kırıkkale Öğrenci Yurdu tasarımıyla eğitimle birlikte, konaklama, yeme -içme ve farklı ölçeklerdeki sosyal gereksinimlere cevap veren bir kampüs kurgusu sağlanmış.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.