25 m²’de Suriye : Eviniz Elinizden Bir Bomba İle Alınsa Siz Ne Yapardınız?

0 3.331

25 m²'de Suriye

IKEA yaptığı bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Norveç’te yer alan mağazasının içinde Şam’da bulunan bir evin oldukça realist bir kopyasını üretti. Kızılhaç topluluğu ile işbirliği içinde gerçekleştirilen tasarımda, bombalamalar sonucu yerle bir edilen bir Suriye evi 1e 1 ölçekte tasvir edildi.

9 kişilik bir ailenin yaşadığı, 25 m² ‘lik ev tasarımında, konutta kullanılan işlevsel donatıların yanında, ailenin anıları, geçmişleri, savaş sırasında yaşadıkları yıkıcı olaylar gibi ruhsal durumlar da fotoğraf ve kişisel eşyalar ile anlatılıyor. Bunun dışında, Suriye sokaklarında gözlemlenen poster, yazılama gibi özelliklere de evin iç mekan tasarımında yer verilerek, kullanıcılara ” Sizin eviniz bombalamalarla elinizden alınsaydı siz ne yapardınız?” sorusunu sordurmayı amaçlıyor.

IKEA’nın günümüz tasarım dünyasındaki yerini, amacını sorgulamak mümkün fakat yapılan bu ufak çaplı sosyal sorumluluk projesinin de en azından dünyadaki sorunlara sessiz kalınmadığının bir göstergesi.Buna ek olarak 25 m² ‘lik küçük bir ölçekte yaşayan savaş gibi kendilerinin dışında, zorunlu bir biçimde evinden koparılan ve bir anda mülteci konumunda kalan insanları anlamak açısından da oldukça önemli.

25 m² ‘lik Suriye evi tasarımının bir diğer göze çarpıcı özelliği ise, tasarımında kullanılan her donatı elemanının üzerindeki etiketlerde bağış numaralarının yer alması, dileyen kullanıcılar bu numaraları alarak Suriye için bağış yapabiliyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.