Eski bir Rum evi / Antique Viva Patisseria

0 4.594

Antique Viva Patisseria, Balıkesir’in en işlek caddelerinden olan Milli Kuvvetler caddesinde bulunan eski bir Rum evinde açılmış bir işletme.

Savaş yıllarında ailesini kaybetmiş Rum bir çocuğun, ülkeden kaçan Rum komşuları tarafından Türk bir aileye bırakılmasıyla başlayan bir hikaye bu. O çocuk daha sonra büyümüş ve 1840’lı yıllarda yapılan binayı uzun yıllar işletmeye devam etmiştir.12734204_1572511209738155_5414810369819590618_n

Daha sonra vakıflar lojman olarak kullanmışlar ve en son kullanım şekli bir fırın olmuş. Restorasyon dönemi fırının kapanmasından sonra başlamıştır.

unnamed (1)

Bu eski Rum evinin şimdiki sakinleri, restorasyon döneminde ilk olarak Bursa Anıtlar Kurulu’yla çalışmaları başlatmışlar. İlk projelendirme İstanbul’da tarihi eserlerle ilgilenen bir firma tarafından yapılmıştır.

unnamed (2)

unnamed (8)

Epey bozulmuş olan çatı ve duvarlar restore edilmiş. İşletme sahibi; ‘Dokular bozulmuştu, duvarlar fayans kaplıydı ve bir kısmı boyanmıştı. Fırın olarak da kullanıldığı için çoğu yerde yanık izleri vardı. Tavan özel yapım volta tavan, çok fazla zarar vermemeye çalışarak orjinal haline döndürdük. 2 yıllık zorlu bir süreçten sonra, bozulan yerler çoğunlukla restore edildi.’ diye ekliyor.unnamed

unnamed (3)

Aynı zamanda balkon ve kapı orjinalliğini koruyor.

unnamed (10)

unnamed (5)unnamed (6)

Sizin de yolunuz bir gün Balıkesir’e düşerse bu eski Rum evine uğrayıp biraz tarih tatmadan ayrılmayın diyorum. 🙂

 

Rumeysa GÜLGÖNÜL

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.