Avcı Architects’ten Kullanıcı Odaklı Ofis

0 3.406

a10_1463127588

Türkiye ve Dünya’nın pek çok ülkesinde tasarımda sürdürülebilirlik ilkesini kullanmasıyla dikkat çeken Avcı Architects, INC Research için ”Office-Fit Out projesini hayata geçirdi.

AVCI_ARCHITECTS_INC_Research-1

Office Fit Out projesi kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren, mekanın ve malzemenin doğasına saygı duyan bir yapıya sahip. Çağdaş tasarım anlayışıyla öne çıkan proje; çalışanların gün ışığından maximum yararlanmaları üzerine geliştirilmiş. Açık planlı bir ofis şeması üzerine kurulu olan projede doğal malzemeler kullanılmış. 450 m² büyüklüğe sahip INC Research İstanbul Merkez Ofisi, Avcı Architects’in  projelerindeki sürdürülebilirlik yaklaşımını desteklemenin yanı sıra, INC Research firmasının kurumsal kimliğini en doğru şekilde yansıtmasına da imkan tanıyor. Mekanın çeperlerinde konumlandırmış açık ofisler ve yönetici ofisleri; gün ışığından maksimum derecede faydalanılmasını sağlıyor. Ana fonksiyonun açık ofisler olarak belirlendiği projede, teknik birimler, baskı odaları ve mutfak gibi yardımcı fonksiyonlara hizmet eden hacimler ise mekanın iç kısımlarına yerleştirilmiş. Avcı Architects’in bu planlaması daha iyi çalışma performansı oluşmasına zemin hazırlarken aynı zamanda mekanın kimliğinin oluşturmuş. Açık ofislerin birbirinden ayrılması zeminde ve tavanda malzeme geçişleriyle sağlanmış.Mevcut binanın betonarme kaset sistemden meydana gelen tavanı doğal görünümüyle bırakılmış. Avcı Architects, projedeki brüt beton yüzeylerle projenin özünü oluşturduğunu ifade ettiği ”mekanın ve malzemenin doğasına saygı”ilkesini korumuş.

a11_1463127837

INC Research İstanbul Merkez Ofisi’nin giriş hacminden bağlanan ana koridor aksı, mekanın omurgasını oluşturuyor. Koridorun bir tarafı sürekliliği olan bir duvar yüzeyi, diğer tarafı ise resepsiyon alanı ve açık ofislerle sınırlanmış. Bu omurgayı tarifleyen ana duvar, mekansal ve kurgusal kimliği bağdaştıran ve yansıtan bir yüzey olarak ele alınmış. Mevcutta var olan brüt beton duvar yüzeylere, Avcı Architects‘in Experiential Graphic Design departmanı tarafından bütüncül bir anlayışla grafikler tasarlanmış, uygulama aşamasında Boyalıeller Grafiti ekibiyle işbirliği içerisinde olunması,projeye kurumsal kimlik ve mekansal bütünlük arasında bir uyum getirmiş.

AVCI_ARCHITECTS_INC_Research-8

Mekana bir bütün olarak yaklaşılan projede; malzeme, renk ve grafik öğelerden faydalanılmış. Örneğin; cam, antrasit ve renkli metal yüzeyler kullanılarak, açık ofislerin kapalı ofislerden ayrılması, mekanın net olarak algılanması sağlanmış.Kapalı ofislerde ise genelde beyaz ve antrasit gibi nötr renkler brüt beton yüzeylerle birlikte kullanılmış. Kurumsal kimliği yansıtırken ya da resepsiyon alanı gibi alanları tariflerken grafik yüzeylerden faydalanılmış.

AVCI_ARCHITECTS_INC_Research-9

AVCI_ARCHITECTS_INC_Research-10

INC Research İstanbul Merkez Ofisi; gerek mekansal organizasyonu gerekse fonksiyon ve mekan ilişkisinin görselleştirilmesi bakımından; günümüz ofisleri içinde farklı bir örnek teşkil etmekle birlikte Avcı Architects’in sürdürülebilirlik yaklaşımının iç mimariyle somutlaştığı iyi bir örnek…

AVCI_ARCHITECTS_INC_Research-11

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.