Tabanlıoğlu’ndan Astana’ya Tren Garı

0 1.858

 

Proje Adı: Astana Tren İstasyonu

Başlangıç yılı:2013

Bitiş Yılı:2017

Kategori:Yapısal Tasarım

Toplam Alan:110.000 m2

MIPIM AR Future Awards 2016’da Büyük Ölçekli Kentsel Proje ödülüne layık görülen Astana Tren Garı Projesi Tabanlıoğlu mimarlık tarafından hayata geçiriliyor.

İnşaatına 2013 yılında başlanan ve Bin Yıl Aksı üzerinde yer alan Astana Tren İstasyonu, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından Astana kentinin uyumlu gelişmesine entegre olacak bir proje olarak tasarlanmış. Astana şehrinin yıllar içindeki gelişimini öngören master plan içinde tasarlanan proje, bugünü ve geleceği hedefleyen bir çizgide, modern standartların en yüksek değerleriyle şekillendirilmiş. Kazakistan’ın başkenti Astana’da yer alan Astana Tren İstasyonu projesinin altında bir kentsel tasarım mantalitesi yatıyor.Bu kentsel tasarım konseptine göre; tüm kentlinin güvenli, konforlu ve kolay erişimi mutlak bir gereklilik; ve her kentsel tasarım projesinde olması gerektiği gibi; kent insanının mutluluğu birincil hedef olarak karşımıza çıkıyor.

201603171535_Astana 2

 

Şehrin günlük kullanım alanlarına erişim rahatlığı sağlaması ve şehirlerarası ulaşımı kolaylaştırmasının ötesinde proje, kentlilerin yolculuk konforunu da ön planda tutuyor. Şehirdeki mevcut ulaşım bağlantılarının tamamıyla birlikte düşünülen ve tüm alternatiflerin birbirleriyle ilişkisini güçlendiren bu sistem, yaya erişimine de açık bir şekilde planlanmış. Şehir kotunun üzerinde yer alması nedeniyle; istasyonun altından yürüyerek parklara ulaşabilen kent insanı için , gündelik yaşamın doğal bir parçası olmanın yanı sıra  görsellik açısından da çağdaş bir profil çiziyor.Bin Yıl Aksı üzerindeki yaya akışında bir süreklilik planlanmış.Uzaktan bakıldığında ise sadece bir istasyon olmaktan çok daha fazla bir şeyi çağrıştırıyor. Astana’da yaşayan kentliler için  sadece bir tren istasyonu değil; ‘cazip bir buluşma alanı’, ‘kentliyi çağıran bir mekan’ olacak Astana Tren İstasyonu, diğer yollarla olduğu gibi havaalanı ile kent merkezini birleştiren mevcut LRT ile direkt bağlantısıyla havayolu ulaşımının bir devamı, bütünleyicisi olarak işlevlendirilmiş.

indir

 

 

Kentsel alanı açık bir şekilde tellaffuz eder şekilde;çatının yapısı binada ana bir eleman olarak düşünülmüş. Monolitik çatı sistemi;istasyonun ana yapısının ayrılmaz bir parçası gibi.Çatının ana taşıyıcı konstrüksiyonu çelik;bu tasarım”gücü” ve ”katılığı” vurguluyor ve hava koşullarına rağmen iyi bir dayanıklılık sağlıyor.Ana alanda doruğa ulan kıvrımlı form ise ziyaretçilere konfor sağlamak üzere tasarlanmış.

tabanlioglu02.jpg

Estetik anlamda kentin silüetinde de yerini alacak projede, istasyon ve çevresinin ihtiyacını karşılayacak kapasitede otoparklar tasarlanmış. Bu otoparklardan istasyona olduğu gibi, yapının her iki yönünde yer alan parklara da yaya erişimi sağlanmış. Yeme-içme alanları ve dükkanları ile alışveriş ve ticari aktivite gibi fonksiyonları da bünyesinde barındıran proje, bu yaklaşımıyla sadece bir transfer alanı olmaktan çıkıp bir buluşma noktası olarak da kentlinin gündelik yaşamında yer almaya hazırlanıyor.Proje önerdiği bu transfer alanı fikriyle Astana’lılar için yeni bir merkez olmaya da aday gibi gözüküyor.

tabanlioglu01.jpg

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.