Bana Bir Masal Anlat Baba İçinde Mimarlık Olsun

0 1.125

Empty Blank White Book Cover

67 ülkenden 1500 yazarın katılımıyla gerçekleşen, dünyaca ünlü Blank Space peri masalı yarışmasının sonuçları açıklandı. Birçok akademisyen, öğrenci, tasarım ofisi ve bireysel tasarımcının katıldığı yarışmada, detaylı bir peri masalı yazımı ve bu yazının çizimlerle desteklenmesi birincil istenen özellik olarak belirlendi.

 

Yarışmanın kazananı belirleyen jüri ise; Hans-Ulrich Obrist, Serpentine Galleri’nin yöneticisi Elizabeth Diller, Diller Scofidio + Renfro ve ArchDaily’nin kurucusu Becky Quintal gibi  birçok farklı disiplini içeren tasarım ofislerinden ve bireysel tasarımcılardan oluşturuldu. Yarışmanın kazananları ise Fairy Tales: When Architecture Tells a Story ismiyle kitap olarak basılacak.

olson-kundig-blank-space-competitions-fairytales-winner-welcome-to-fifth-facade_dezeen_936_1

Kazananlar

 

 Birincilik Ödülü: 5. Cepheye Hosgeldiniz!

Olson Kundig – Alan Maskin, Jerome Tryon, Kevin Scott, Gabriela Frank & Katie Miller

40378_03_sm

 

1966 yılında Seattle’da kurulan tasarım ofisi aynı zamanda 2009 National AIA Architecture Firm Award da ödül alan başarılı tasarımcılardan oluşuyor. Tasarımcıların, “5. Cepheye Hosgeldiniz!” adını verdikleri öykü geleceğin dünyasını anlatan eskizlerden oluşuyor. Tasarımcılara göre öykü; bilim-kurgu filmlerinden esinlenilerek, geleceğin dünyasının tasarım anlayışı, fırsatlarını, çelişkilerini ve çıkmazlarını minimal ve şiirsel bir dilde anlatıyor.

 

 İkincilik Ödülü: Parisian Lullaby

Hagai Ben Naim

40582_04_sm

Yazarına göre masal; kamusal alan, kamu malı ve kamu politikası kavramlarından yola çıkarak çağdaş Paris’in kentsel mekanları ve bu mekanların kişiler ile tarihi arasındaki yıpranmış ilişkiyi konu alıyor. Paris’in  kapatılan kent parklarından, belediyelerin inşa ettiği kent parklarına kadar olan geçirdiği dönüşümler eleştirel bir dille anlatılıyor. Yazar masalının sonuna ise şu ilgi çekici cümleyi eklemekten de çekinmemiş:

“Bütün devletler! Pandora’nın kutusunu açtım!”

 

Üçüncülük Ödülü: 12 Deniz Mili

Kobi Logendrarajah

40315_3_sm

 

Üçüncülük ödülü kazanan, 12 Deniz Mili isimli masal ise mimarlığı kimsenin olmayan mekan olarak algılamak ana fikriyle yazılmış. Yazara göre, masalın yazılmasında ona ilham veren çok sevdiği bir anime:  Black Lagoon. Masal, Vietnam Savaşı sonrası dünyadan dışlanan insanların sığındığı bir adada geçiyor. Devletten, siyasi çatışmalardan, kapitalist çıkarlardan uzak bir adada yapılan, özlenen ve istenen mimarlığı bir ütopya olarak anlatan masal aynı zamanda günümüz ruhsuz mekanlarına da ciddi eleştiriler getiriyor.

 

Eşdeğer Mansiyonlar

On the Road / Kostis Ktistakis

40473_01_sm

 

Aşk Ölmektir / Liao Hung Kai & Huang Hsiao Rou

40395_05_sm

 

Önsöz, Özür Dilerim / Mark Morriss & Neil Spiller

40533_2_sm

 

Yazılım Sürümü v.5.1 / Nicola Chan, Nikolas Kourtis & Pui Quan Choi

40445_05_sm

 

Başlıksız / Olalekan Jeyifous

40584_03_sm

 

+Z / Patch Dobson – Perez

40402_Foreground_sm

 

Başlıksız / Rubin Quarcoopome

40190_03_sm

 

 

Bina Partisi / Scott Lindberg & Katherine Nesse

40166_03

 

Başlıksız /Will Fu

40485_04

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.