İç Mimar ve Müşteri İlişkisi Nasıl Olmalı?

0 7.261

esrefzekiBelki de birçok kişinin yaşadığı olaylardan yola çıkarak kısaca başarılı bir iş sürecinin sırrını paylaşacağım. Eğer sektöre yeni girdiyseniz ya da bir şeylere yeni başladıysanız yahut da başlamak üzereyseniz; yol gösterici olması açısından yazıyı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. Zira yılları devirmiş tecrübeli kişilerin sonuç olarak elde ettikleri profesyonelliğin sırlarını profesyoneller şöyle açıklıyor:

Hizmet sektörü iş anlamında en zor sektörlerden biri. Çünkü hedefinde, alınan para karşılığında mümkün olan en iyi hizmeti vermek vardır. Bu süreçte yaşayacağınız en ufak sıkıntı her an genele sirayet etme olasılığı taşır. O yüzden proje kadar müşteriyi de iyi yönetmeyi bilmelisiniz. Aksi taktirde önü alınamayan ve tatsız biten yaşanmışlıklarla baş başa kalabilirsiniz. Bu tatsızlıkları yaşamamanız için size kısaca bir kaç önemli tavsiyede bulunacağım.

– Müşteri Seçimi

Unutmamak gerekir ki birçok farklı insan tipi var. Müşterinin iç mimarını seçerken ki hassasiyetini iç mimar da müşterisini seçerken göstermeli. Bu hem projenin gidişatını hem de projenin başarıya ulaşması için büyük önem arz eder. İyi bir müşteri tüm bu süreçte size engel olmak yerine yardımcı olacaktır.

– Muhakkak Sözleşme Yapın

Müşteriniz ile uyum sağladıktan sonra (özellikle yeni başlayan mimar ve iç mimarlar için) sakın güzel olan muhabbetinizin rehavetine kapılmayın. Sözleşmenizi hem kendi hakkınızı hem de müşterinizin hakkını korumak için yapın. Süreç içerisinde olayların nasıl gelişeceğini bilemezsiniz. Dün iyi müşteri bildiğiniz yarın büyük bir problemli müşteri olabilir.

– Doğru İlişki Yönetimi

Müşterileriniz ile aşırı samimiyetten kesinlikle kaçının. Fakat aşırı bir resmiyet de sergilemeyin. Müşterinizin sizden istediği en önemli şey “güven”. Müşterinize güveninizi ve güler yüzünüzü eksik etmeyin. Samimiyetiniz iş hukuku çerçevesi dışına çıkmamasına özen gösterin. Orantılı ve seviyeli bir ilişki, iş sürecinin başarıyla tamamlanmasını sağlayan en önemli unsurdur.

– Kriterlerinizden Taviz Vermeyin

Benim şahsen uyguladığım bir politikadır; proje sürecini ben ve ekibim belirler. Müşterinin ‘şu kadar sürede bitmesi’ gerekiyor sözlerine boyun eğmeyin. Altından kalkamayacağınız vaatlerde kesinlikle bulunmayın. Zira sektörde ‘acele bitmesi gerekiyor’ denilen projelerin sahipleri ‘neyse acelesi yok ben sonra gelirim’ diyebiliyor.

– Gerçekçi Olun

Her zaman işlerinizde gerçekçi olun. Acele kararlardan sakının. Müşteriden, projenin tüm detaylarını aldıktan sonra projenin altından kalkıp kalkamayacağınızı, projenin ne kadar sürede tamamlanabileceğini kötü olasılık senaryolarını hesaba katarak belirleyin ve ona göre işi alın.

– Her Şeyi Açıkça Konuşun

İşi almak için üstü örtülen konular günü geldiğinde (ki merak etmeyin geliyor 🙂 ) muhakkak gündeme geliyor. Baştan her şeyi net konuşun. Eğer bu dediğimi yaparsanız sizi huzurlu bir iş süreci bekliyor olacaktır.

– İş Ahlakına Uyun ve İşinizi Takip Edin

Her işte olduğu gibi iç mimari proje işlerinde de zamanında işinizi teslim etmeye özen gösterin. Bu süreçte işinizi iyi takip edin ve müşteri sizi aramadan siz müşterinizi arayarak gelişmelerden haberdar edin. Bu durum müşterinizin size olan güvenini daha da arttıracaktır.

– Para Değil İnsan Kazanın

Para amaç değil, her zaman araç olmalıdır. Zira kazandığınız insanlar aynı zamanda kazanacağınız yeni insanlara da kapı açar. İnsan kazanmanız doğru orantıda size zaten bir getiri sağlayacaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğum gibi insanlarla ilişkinizi doğru bir düzeyde tuttuğunuz taktirde her zaman başarılı bir iş insanı olacaksınızdır.

Eşref Zeki PARLAK

iletisim@esrefzekiparlak.com

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.