Bilgisayar Oyunları Üzerinden İçmimarlık

0 3.915

İçmimarlık her ne kadar iç mekan tasarlamaya yönelik bir meslek dalı olsa da bir mekanın ait olduğu çevreden ayrı düşünülmesi olanaksızdır. Öyle ki öğrencilik yıllarından itibaren iç mekan tasarımı yapılan projenin vaziyet planı, arazi özellikleri ve mekanla arazi arasında kurulan konsept birlikteliği gibi konular projelerde en çok aranan özelliklerin başında gelmektedir.

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarımı yapılan yapı planının arazi üzerinde gösterimi için, serbest el eskizi, photoshop’da kolaj yapmak, autocad çizimi, sketchup çizimi vb. gibi birçok yol bulunmaktadır. Fakat tüm bu yollar arasından en farklı fikri; Diablo, World of War Craft gibi oyunların arazi planlarını tasarlayan İspanyol mimarlar  Enrique Parra ve Manuel Saga getirmiş ve sunum tekniklerine çok tartışılacak bir yeni konu eklemişlerdir:

Proje sunumlarında, oyunlardaki arazi planlarını kullanmak.

1

İspanyol mimarlar çağımızın en çok ilgi gören bilgisayar oyunlarının haritalama üzerindeki etkileyici potansiyeline dikkat çekiyor. Mimarlara göre oyunlarda kullanılan arazi planlamaları hem daha yaratıcı hem de bölgenin tarihi dokusunu çok daha iyi yansıyor.

5

Bunlara en iyi örneklerden biri: The Civilization Saga. 1991’de yaratılan oyun bir imparatorluğun arazi planlarını sunuyor. Oyunda hareket ettiğiniz süre boyunca tüm yapıları, arazinin jeolojik durumlarını ve yürüyüş alanları gibi yolları diagramlar şeklinde görmek mümkün.

6

Mimarlar  pafta sunumlarında kullanılan şematik anlatım yöntemlerinin oyun arazi tasarımlarında birincil önceliklerden biri olduğunu belirtiyor ve var olan arazi koşullarının oyun kurgusu gereği yaratılan tasarımlarla birleşimini, mimari tasarım süreciyle birebir gördüklerini de ekliyorlar.

7

Lands of Lore: The Environment oyununda sunulan karmaşık arazi planın özellikle günümüz çok katlı yapıların iç mekan tasarımlarına benzeten Enrique Parra ve Manuel Saga, bu oyunun mimarlık sunumlarında kullanılması gereken büyük potansiyellerden biri olarak gösteriyor. Lands of Lore: The Environment arazi planın tarihi dokuyu yansıtacak şekilde kurgulanması ise bir diğer öne çıkan özelliği olarak gösteriliyor.

World of Warcraft, Diablo III, Grand Theft Auto gibi yeni nesil oyunların arazi tasarımlarının mimarlık sunumlarında örnek alınması gerektiğini belirten tasarımcılar aynı zamdan The Legend of Kyrandia gibi eski oyunların da yaratıcı tasarımlar için yardımcı olabileceğini ekliyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.