İstanbul’un Silüetine Ne Oluyor?

0 3.187

göztepe-taşyapı-blokları-768x576

İlk 100 metreyi aşan bina, Maya Plaza ile 1989 yılında tanışan İstanbul, geçen 26 yıl içinde Avrupa’nın en çok gökdelene sahip şehri oldu. Dünyanın en büyük yapı bilgi kaynaklarından Emporis’in verilerine göre, Türkiye’de sadece yapımı tamamlanmış gökdelenler hesaba katıldığında, Avrupa’da İstanbul’dan daha yüksek şehir yok. İstanbul, yapımı tamamlanmış gökdelenleriyle şuan  dünyada da 22’nci sırada bulunuyor.

istanbul-siluet-gokdelen

Wall Street Journal Türkiye’nin haberine göre ise, en fazla gökdelene sahip şehirler listesinde İstanbul bunun da ötesine geçmiş durumda bulunuyor. Wall Street Journal Türkiye,  gökdelen sayısında Avrupa birinci dünyada 15. olan İstanbul için acil önlem alınması gerektiğini söylüyor.Mevcut verilere göre şuan İstanbul’daki gökdelen sayısı 107. Gökdelen sayısında birinci olan Hong Kong’da 1268 gökdelen var. New York yine ikinci sırada ve 596 gökdelene ev sahipliği yapıyor. Tokyo’da 411, Chicago’da 293, Dubai’de 249 gökdelen bulunuyor.

gökkafes-silüeti-bozan-binalar-500x375

Türkiye’deki en yüksek binalar, ağırlıklı olarak İstanbul’da yer alıyor. İstanbul’da özellikle 2000’li yıllardan sonra hız kazanan inşaat faaliyetleri sonuncunda gökdelenler şehir silüetinin  bir parçası oldu. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Gayrettepe ile Maslak arasındaki Büyükdere Caddesi’ndeki gökdelen inşaatlarına ek olarak son yıllarda Şişli’nin Bomonti semtinde de gökdelenlerin sayısı artmaya başladı. Şehrin Asya Yakası’nda ise Ataşehir, Kozyatağı gibi bölgelerde yaygınlaşan gökdelenlerin, İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanması ile artması bekleniyor.

istanbulun-yeni-silueti-3

İstanbul’da eski gökdelen bölgeleri olan Şişli-Levent-Maslak yerini şehrin göbeğinde kalan Feriköy, Bomonti, Küçükbakkalköy gibi gecekondu bölgelerine veya şehrin uzağında olan ama daha boş alanlara sahip Beylikdüzü, Avcılar, Kartal, Maltepe, Küçükçekmece gibi ilçelere doğru gelişen dikey yapılaşma şehrin yeşil alanlarını tehdit ediyor. Şehrin en merkezi yerlerinde “Eski Ali Sami Yen Stadı”,”Gültepe Fabrikalar Bölgesi” gibi boş alanlara inşa edilen bu yüksek yapılar şehrin uzak ilçelerinde de kalan son boş alanları birer birer dolduruyor. İstanbul’un bozulan silüeti ve her geçen gün kaybolan yeşil alanları göz önünde tutularak İç Mimarlar Odası, Mimarlar Odası ve birçok sivil toplum örgütü, İstanbul’un bozulan silüeti hakkında  uyarıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.