EXPO Kulesinde Sona Yaklaşılıyor

0 1.089

R002.jpg

EXPO 2016’nın açılışına az bir süre kala, Nita Mimarlık tarafından tasarlanan EXPO kulesinin inşaatı tamamlanma aşamasında.

Mimari projesi yarışmayla elde edilen EXPO kulesi, 1. ödülü kazanan Zeynep Melike Atay Kızıltaş ve Serdar Kızıltaş’ın tasarımıyla inşa ediliyor. Şu sıralar hummalı bir çalışmayla etkinliğin açılışına yetiştirilmeye çalışılan kulenin, geçtiğimiz günlerde çekirdeği tamamlandı, sırada cephenin inşa edilmesi var.

expokule.jpg

 

“Çiçek ve Çocuk” teması ile Antalya’da düzenlenecek olan EXPO 2016 için tasarlanan, Antalya’nın simge yapısı olarak ifade edilen kulenin tasarımında Antalya’nın tarihi yapılarından biri olan 3 Kapılar’dan (Hadrian Kapısı) ilham alınmış. Kulenin tepesindeki 3 ayrı teras 3 ayrı kapıyı temsil ediyor. Bu üç teras farklı açılarla konumlandırılarak Antalya’nın 360 derece seyredilebilmesi hedeflenmiş.

expokule2.jpg

Kule teraslarının kullanımı farklı mevsim kurgularına ve hava koşullarına uyumlu olacak şekilde tasarlanmış. Kule seyir alanları, kapalı ve yarı açık mekan olarak 1. kat ve 2. katlardan, açık mekan olarak da gezilebilir çatı terasından oluşuyor. Yapının taşıyıcı sistemi ise çekirdeğini oluşturan betonarme perde ile cepheyi ve üst saçağı taşımaya yardımcı çelik konstrüksiyondan meydana geliyor.

EXPO kulesinin inşaatında Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir sistem kullanılıyor; seyir terası, zeminde inşa edildikten sonra özel raylı bir sistemle kulenin tepesine monte edilecek. Kulede ana sirkülasyon +07.90 kotundan +90.40 kotuna kadar kesintisiz erişim sağlayan asansörlerle sağlanacak. Kule 3 kapı teraslarının yapraklarına yerleştirilen 21 kişilik 3 asansör; kule teraslarına ulaşım esnasında, çelik konstrüksiyon arkasından şehir seyrine olanak veriyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.