İçmimarlar Odasına isyan edildi!

3 12.620

Her şey İçmimarlar Odasından telefonlara gelen bir mesaj ile başladı. Gelen mesaj ile İçmimar Odası üyeleri ayağa kalktı.

icmimarlarodasi

İçmimarlar Odasına giden onlarca arama ve mesaj sonrası Oda, Facebook sayfası üzerinden açıklama yaptı. Yaptığı açıklama şöyle:

Yönetim Kurulumuz olarak en temel prensibimiz 22. Dönem Olağan Genel Kurulumuzda açıkladığımız üzere bundan sonra üyelerimizin aidat borçları hakkında herhangi bir hukuki işlem yapmayacağımız üzerine olmasına rağmen hiç istemeyerek de olsa ne yazık ki “ Üye Aidat borcunu ödemeyenler hakkında hukuki işlem başlatmak zorunda kalacağımızı önemle hatırlatmak isteriz.

2015 yılı aidat bedeli 156,00 TL olup, geçmiş yıllara ait borcunuzu 0 312 441 05 96 ve 0 312 441 05 97 numaralı telefonlarımızdan öğrenebilirsiniz.

Odamız adına en büyük sıkıntıyı ne yazık ki mali konularda yaşamaktayız. Üyelerin yatırmaları gereken aidat bedelleri asgaride tutulmaya çalışılmasına rağmen üye aidatlarını toplamada halen zorluk yaşanmaktadır.

Odamız ve organları bünyesinde uygulanan ödeme kolaylıkları sayesinde aidat tahsilâtında geçmişe oranla artış sağlanmasına rağmen, üyelerimizin aidatlarını zamanında yatırmaması Odamızı zor durumda bırakmaktadır.

Bilindiği üzere üye aidatları oda gelirinin en önemli kaynağıdır. Birçok üyemizin ödemelerini düzenli ya da hiç yapmaması nedeni ile Odamız ciddi mali sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Odamız siz değerli üyelerimize Türkiye genelinde 5 şube ve 9 temsilcilikle sizlerin haklarını gerek hukuki gerek idari ve gerekse bürokratik olarak korumak için hizmet vermeye devam etmektedir.

Ancak günümüz koşullarına bakıldığında Odamızın ve Bağlı Birimlerimizin ödemek zorunda olduğu belli başlı giderleri bulunmaktadır. ( Personel, Çalışma Ofislerinin kiraları, elektrik, su vb. gibi )

Odamızın hak ettiği yerlere gelebilmesi ve Mesleğimizin yetkileri konusunda yapmış olduğumuz hukuki mücadelemiz için Odamız adına çalışan iki avukatımızla birlikte hareket etmekteyiz. Her İki avukatımıza tek avukat asgari ücreti ödense de bu hukuki mücadelemizde hem avukat ücretimiz hem de açılacak olan her dava masrafa yol açmaktadır.

Şu anki mali tablomuza bakıldığında, borçlarımızı, aylık giderlerimiz ile Hukuksal kazançlarımızı elde edebilmek adına açacağımız davalar göz önüne alındığında Üyelerimizden alacaklarımıza ihtiyaç duymaktayız.

Ana Yönetmeliğimizin üyelerin görev ve sorumlulukları başlıklı 8. maddesi gereği üyelerimiz; Genel Kurulca belirlenen üyelik ödentilerini düzenli ödemek, kimlik ve adres değişikliklerini bir ay içinde odaya bildirmek zorundadırlar.

Odamıza varsa olan borcunuzu en kısa zamanda ödemenizi rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla,

TMMOB İçmimarlar Odası
22.Dönem Yönetim Kurulu

Bu Yazı Üyelerimize genel bir bilgilendirme yazısı olup, Ödemelerini yapan veya emeklilikten ve Yönetmeliklerimizin öngördüğü nedenlerden dolayı aidattan muaf tutulmuş olan üyelerimizin bu yazıyı dikkate almaması rica olunur.

Bu mesaj sonrası iç mimarlar odaya isyan etti.

Odanın para toplamaktan başka hiçbir faaliyeti olmadığı, imza yetkisi gibi önemli bir konu gündemi ortada dururken yüzsüz gibi para istemesi insanları çileden çıkarttı.

İşte konu ile ilgili Odaya bildirilen görüşlerden bazıları:

Mehmet Cerit – Hangi imza yetkisini veriyor odanız? Yada şöyle sormak lazım oda olarak hangi imza yetkisini almak için çaba gösteriyorsunuz? Odaların haraç kesercesine para istemesine anlam veremiyorum. Önce bir şeyi yaptığınızı gösterin ardından herkes üzerine düşeni yapacaktır.

Abdullah Maviş – Ayrıca siz bizle dalga mı geçiyorsunuz?önce aralık ayına kadar odeyebilirsiniz diye msj geliyor sonra hukuki işlem başlatılacaktır diye msj geliyor.bi karar verin.

Enes Söğüt İç Mimarlar Odası kirası elektiriği suyu öyle mi? Oda dedik de siz harbiden bildiğin oda kiralamışsınız. Mevcut 9 odacığın 10 yıllık kirasını mevcut üyelerin aidatları karşılar zaten. Personel maaşlarına gelince, ne yaptınız ki ne bekliyorsunuz? Ben çalışarak para kazanacağım ve bana hiçbir yetki ve hiçbir ayrımcılık tanımayan / tanıtamayan (çalışmayan) bir odaya aidat vereceğim. Odaya niçin kimse kayıt olmuyor?
Başta üniversite mezunu şartından ötürü kimse cahil ve enayi değil. Odaya üye olan da olmayan da bu mesleği rahatlıkla yapabiliyorsa, neme lazım oda üyeliği?

Mehmet Özmimar – Yorum yapan arkadaşlar kesinlikle haklı bence bir çatı altında toplanalım mesleğimize sahip çıkalım düşüncesi ile kayıt olduk ama ne için çalışıyor ne yapıyor açıkçası hiç bir fikrim yok bize elle tutulur bir şeyler verin bizde sonuna kadar arkasında duralım ayriyeten bu paylaşımı yapan kimse bu tarz şikayetleri olan arkadaşlara neden tenezzül edip de bir cevap vermiyor ??? Soru işaretlerini yok etmiyor ???

Bihter Sivrikaya – Aralık mezunuyum oda yeni mezundan 11 gün içinde yıllık aidat istiyorsa hiç kusura bakmasın senelerdir bu imza yetkisi davası var üyeler para yatırmıyor diye mi çözülemiyormuş. Kac toplantiya geldim hep ayni hikaye…

Halil İbrahim Felek – Simdi yanımda bir meslektaşıma odaya kayıtlı mısın sorusunu yönelttim ve aldığım cevap ? Sen ne aldın bugüne kadar oda sana ne verdi neye bir faydası dokundu ben bu soruların cevabını veremedim ve şu yazdığımı şuan yaşadım o yüzden odamız aidat istemek yerine arkadaşlar kazanılmış haklarımız sizler için su konuda buralara geldik bunları elde ettik desin. Ben aidat ödemiyorum ve odadan kaydımı bile sildirmeyi düşünüyorum…

Dilruba Santepe – Bir içmimar olarak odadan ayrılmak istediğimi söyledim bana verilen cevap: tüm haklarınız elinizden alınır, pardon hangi haklar ?

Hümeyra Davutoğlu – Bir çok yorum okudum savunan var kızan var. Şimdi yazacaklarım Istanbul şubesinin ne kadar boş olduğunun kanıtıdır. Öğrencilik dönemimizde odayla başlattığımız görüşmeler ve üniversiteler arası bağlantılarımız sayesinde iç mimarlar odasının üniversite öğrencilerine ulaşması konusunda yardımcı olacak ve ileriye dönük mesleğimiz adına iyi işler çıkarabilmek için İç Mimarlık Öğrenci Konseyi kurduk. Bu bağlamda odanın hiç bi taşın altına elini koymadığını öncesinde yapmış olduğumuz görüşmelerden dolayı bildiğimiz için kendimiz kurs merkezleriyle görüşüp öğrencilere yönelik ücretsiz ya da uygun fiyatlara Cad ve Max kursları ayarladık. Dünya İç Mimarlik günü icin organize tertip ettik. Her hafta derslerimizden, zamanımızdan, gençlik heveslerimizden ödün vererek bir araya geldik ve mesleğimiz adına neler yapabileceğimizi tartıştık. Peki bu noktada bizi alt birimi olarak sözde kabul eden istanbul odamız ne yaptı? Tabi ki hiç bir şey! Üstelik yaptığımız tüm çalışmaların üstüne yattı. Imza yetkisini tartışmak üzere defalarca kez odaya gittiğimizde aldığımız en korkunç cevap ise oda başkanımızdan gelmişti. Oda başkanı imza yetkisi hakkında aynen bu söylemini bizlere ifade etmiştir; ‘ pasta ortada mimar, iç mimar, dekoratör vs diye kafa yormak, imza yetkisiyle uğraşmak yerine pastadan koparabildiğiniz dilimi koparın ve işinize bakın.’ Bu acınası yorumu yapanlar mı bizim hakkımızı savunacak? Şaşarım!!! Oda aidat diye yırtınmaktan önce haklarına sahip çıkan bir meslek odası haline dönüşür ve gerçek görevlerini yerine getirirse üye sayısı da artar itibarı da! Itibar paradan daha önemlidir! Enes Söğüt arkadaşımız da tüm bu olayları yakından uzaktan takip ettiği içindir bu yakarış. Derdimiz para olacağına gelin birlik olalım davamıza sahip çıkalım!!

Haspolat Emen – Odaya üyeyim ve aidatimi da ödüyorum! Biraz tehdit vari korkutmaca, biraz da meslektaşlarımıza uyarı niteliğindeki bu msjınıza istinaden diyeceğim şudur ki, Odanın da üyelerinin tüm haklarını gözetmeksizin korumak ve üyelerinin iş hayatında sıkıntı yaşamlarını minimize etmek hatta problemleri önlemektir! Üyelerini her ay aramak, sıkıntılarını dinlemek çare bulmaya çalışmaktır ve bunun gibi bir çok şey! Bende odanın tavrı ile tekrar odaya diyorum ki; aidat ödüyorum-ödüyoruz üyelerin sıkıntılarıyla meşgul olun aksi halde bu üyeler verdiklerini geri alır hukuki yollarla! İşini yapanlarda benim söylediğimi dikkate almasın!

Doğa Barıştı – Odaya üye olan az içmimardan biri olarak yaptığım yardım! (odanın bana bir yardımını henüz göremedim) üye sayısının çok çok daha fazla olması beklenirken kimsenin odaya üye olmayışı ! ve bunun yanında üyelere bu şekilde mesaj atılması ! hukuki işlem olarak nasıl bir işlem yapılacağını merak ediyor ve eğer bunun altında bir gerçekçilik var ise oda ile olan bağımı koparmak istiyorum bugün gelen mesajdan sonra oda ile iletişime geçip bu işin aslını öğrenmeyi düşünüyordum ki bu sanal arkadaşlık sitesinde bile tehdit devam ediyor ,bu kafa ile üye sayısında bırakın artışı azalma görülecektir!!! Oda çalışanlarının maaşını ödeyemedikçe üyelere yükleniyor işlemeyen bir oluşum fiyat yükseltip para avına çıkarak yürümez! Eğer oda kendini kalkindiramiyorsa kapatin gitsin yardimda bulunan bir avuc insana yuklenmeyin .oda meslek haklarini savunmak meslek sahibi olanlari kollamak icindir ,aidat toplamaktan ve secim yapmaktan baska bir faaliyetini gorebilmis degilim. Bir de bizim hakkimizda hukuki islem baslatacaklarmis haydi durmayin simdiden baslatin.

Duygu Serkan Küçükyılmaz – Ankara İçmimarlar odasına 8 senedir yapmış olduğum düzenli aidat ödemelerine rağmen benimle iletişim kuramayan ve evimin adresine dergi bile gönderemeyen bir odadan ne bekliyoruz ki?

Türkoğlu Türkoğlu – Meslek hakkımızı savunamayan yönetim bu yıl da hicbir yol hicbir ilerleme olmadan geçti.gitti. 13 yildir uyeyim hicbir fayda bulmadim

Firat Tuncer – Oda orda ne iş yapıyor acaba imza yetkisi alamayan , şantiye şefliği alamayan, iş bitirme alamayan bi oda ne iş yapar bu odaya kayıtlı üyelere ne gb faydası olmuş ki borçlulara hukuki işlem yapacaklarmış odamızın bi protokolde yeri olduğuna inanmıyorum bile hangi hukuk bürosu nasıl bi para kazanma aşkı merak ediyorum

Hüseyin Kanmaz – Bir odanın en temel prensibi hukuki işlem vs yapmayacağı ise o odadan ne beklenir. Sizin en temel prensibinizi ……. Ben kaydımı sildiriyorum.

Pervin Akbaş – Oda oda oda. Banka yapım ihalesine giriyoruz.fiyatı en iyi şekilde veriyoruz.bizim firmayı eliyorlar.
yok efendim aNahtar teknik kelime iç mimar olmazmış. İ
nşaat mühendisi mimar yada okuma yazması olmayan teknik kelime yi eleman kullanarak Gösteren bırak detayı, inşaatı dahi bilmeyen müteahhit firmalar alabiliyor.
Sonrada ihalelerde anahtar teknik kelime olarak iç mimarda geçecek çalışmalar yapılıyor diye yıllardır duyuyoruz.

3 Yorumlar
  1. dekoratif taş kaplama diyor

    Pekte fazla bir ücret değil.

  2. Dekoratif Taş diyor

    Bunlara bir çözüm bulunması gerekiyor artık

  3. melis diyor

    İçmimarlar odası ‘herhangi bir sebepten mesleki etkinliğimi sürdüremeyeceğimi’ yazılı olarak bildirerek ayrılabileceğimi söylüyorlar. Bu taahhüdü vermeden de mesleğimi yapabileceğimi biliyorum sayın oda yetkilileri. Lütfen aidat ücretlerini toplamaktaki ısrarınızı, çabanızı mesleki ihtiyaçlarımızı sağlamak için kullanınız ki biz de sizin arkanızda olalım. Yaptığınız ‘kendinizi eğlendirme etkinliklerinizle’ oda adı altında toplanadığınızın farkındayız ve bu sebepten artık bu gereksiz üyeliğe son vermek istiyoruz. En kısa zamanda yazılı olarak ‘üyelikten ayrılma talebimi’ size ileteceğim.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.