Doğalgaz Faturası 20 Milyar TL’den 4 Milyar TL’ye Düşebilir

0 913

akggazbeton_gorsel_logo_05ocak2015

Pasif Ev Standardı ile Türkiye’nin Yıllık Doğalgaz Faturası 20 Milyar TL’den 4 Milyar TL’ye Düşebilir

AKG Gazbeton’un düzenlediği “Tasarımın Binbir Yüzü” anlatısında yüzde 80’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlayan pasif evlerin avantajlarını sertifikalı pasif ev tasarımcısı Mimar Tuğba Salman Gürcan ve yeşil bina uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç paylaştı.

·Seda Müftüoğlu Güleç, AKG Gazbeton ürünlerinin kullanıldığı bir pasif ev standardı ile 20 milyonu haneli Türkiye’nin sadece 2014 yılında doğalgaz ödenen 20 milyar TL’lik faturanın 4 milyar TL’ye düşebileceğini söyledi.

·Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Başkanı da olan Tuğba Salman Gürcan ise Avrupa Birliği standatlarının tetiklemesiyle birlikte özellike kamunun pasif ev standardına ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük yerli gazbeton üreticisi AKG Gazbeton, 2014 yılında başladığı “Tasarımın Binbir Yüzü” anlatılarının dördüncüsünde pasif ev standardını gazeteciler, sektör paydaşları ve İzmirliler ile buluşturdu. Enerjide “Pasif, Konforda Aktif Geleceğin Yapıları” başlıklı anlatıyı Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı ve Ekho Mimarlık’ın kurucusu Tuğba Salman Gürcan ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yeşil Bina Uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç gerçekleştirdi.

akggazbeton_gorsel_AKGGazbetonGenelMuduruAliSukruKahyaoglu_05subat2015

“Pasif ev alanında çalışacak mimara ihtiyaç var”

Mimar Tuğba Salman Gürcan pasif evlerin enerjide en az yüzde 80 tasarruf sağladığını belirterek, “Pasif ev, en üst düzeyde enerji verimliği sağlayan bir yapı standardıdır. Almanya’da Pasif Ev Enstitüsü tarafından geliştirilen bu standart 1991 yılından bu yana dünyada uygulanıyor. Bu standart ilebir hanenin aylık ısıtma ya da soğutma giderini 300 TL’den 50 TL’ye çekmek mümkün. İklimine göre bu maliyet daha da düşürülebilir” dedi. Türkiye’nin bu standartla tanışıklığının çok yeni olduğunun altını çizen Salman sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle kamunun ilgisi büyük çünkü Avrupa Birliği (AB) hedefleri tetikleyici bir unsur. Bugün dünya genelinde pasif ev standardına göre inşa edilmiş ev sayısı 50 binden fazla. Türkiye’de ise 10’u geçmiyor. Ancak Türkiye’nin bu alanda önemli bir geleceği ve katedeceği yolu var. Bu nedenle de bu alanda çalışacak mimar ve mühendise ihtiyaç var. AKG Gazbeton gibi çözüm ortaklarımızın sağladığı fırsatlarla kendimizi, SEPEV’i ve pasif ev standardını anlatma şansı buluyoruz.”

“Soğutma Gideri Beşte Bire Çekilebilir”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Yeşil Bina Uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç ise pasif ev standardının İzmir ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. İzmir’de 700 binden fazla evin elden geçirilmesinin gündeme geldiğini hatırlatan Müftüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK’in 2014 verilerine göre İzmir’deki hane sayısı 1 milyon 250 binin üzerinde. Türkiye’deki hane sayı ise 20 milyonu geçiyor. Türkiye Doğalgaz Birliği Dağıtıcıları Derneği (GAZBİR) 2014 verilerine göre de Türkiye’de hane başına ortalama yıllık doğalgaz tüketimi 1000 metreküp oldu. Bugün 1 metreküp doğalgazın fiyatı bildiğiniz gibi 1 TL’nin biraz üzerinde. Pasif ev standardının tüm İzmir’e ve Türkiye’ye uyarlanması halinde İzmir’in 700 milyon TL’lik doğalgaz faturasının 140 milyon TL’ye, Türkiye’nin 20 milyarı TL’yi aşan doğalgaz faturasının ise 4 milyar TL’ye inmesinin mümkün. Yazın klima kullanımı sonucu gerçekleştirilen elektrik tüketimini de yine çok ciddi oranda azaltılabilir.”

“SEPEV’e ve pasif evin duyulması için desteklerimiz sürecek”

Kendilerinin de bir SEPEV üyesi olduğunu hatırlatan AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, “Avrupa ile ticari ve teknik düzeydeki yoğun ilişkimiz nedeniyle Pasif Ev kavramı firma olarak uzun süredir gündemimizde olan, takip ettiğimiz bir konu. Bu standartta inşa edilen yapıların ülkemizde de yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizde pasif yapıların gelişimindeki en önemli engellerden biri bu standartta hedeflenen özellikleri sağlayan uygun mzleme bulunması. AKG Gazbeton’un yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği Minepor ürünü ile pasif ev standardında yapı yapılması mümkün. Bu ürünümüzün ülkemizdeki pasif ev projelerinde kullanılmaya başlandığını sevinerek izliyoruz. Pasif ev kavramını da Türkiye’ye tanıtmak için desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.