Yenilikçi nefes alan su yalıtım örtüsü

0 1.169

 

DuPont™ Tyvek® FireCurB™ gelişmiş nefes alan su yalıtım örtüsü, dünyanın açık kaynak kodlu sistemi ile tasarlanan ilk iki katlı WikiHouse projesinde kullanıldı.

Geleceğin gereklerini hesaba katan inşaat teknikleri, öncü çözümler gerektirir. Bu yüzden heyecan verici bir işbirliği projesi için güvenlik ve sürdürülebilirlik için tasarlanmış yenilikçi nefes alan su yalıtım örtüsü DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap seçildi. Londra Tasarım Festivali 2014’te sergilenecek şekilde inşa edilen WikiHouse 4.0, dünyanın ilk açık kaynak kodlu programıyla tasarlanan iki katlı evi oldu ve tasarımın parçaları 50.000 sterlinden daha az bir maliyetle birkaç gün içinde monte edildi.

 

Yapının montajı barınma sorunları, potansiyel uygulamalar ve dahiyane yeni çözümler ve girişimler hakkında farkındalığı arttırmak amacıyla mühendislik danışmanlık şirketi olan Arup, Building Centre ve web dizayn firması 00 Design tarafından yapılmıştır. Tasarımları indirmek ücretsiz ve “dijital” olarak imal edilmeden önce uyarlanabilir özelliğe sahip olacak.

Untitled1
Fotoğraf: The Building Centre adına Margaux Carron tarafından çekilmiştir, tüm hakları saklıdır.

 

 

00 Design ekibinden WikiHouse 4.0 tasarımcısı Alastair Parvin, “Biz, teknolojinin artık neredeyse herkese klasik inşaat yapım tekniklerine gerek duymadan nasıl özel tasarım evler sağlayabildiğini görmeleri için insanların hayal gücünü harekete geçirmeye çalışıyoruz” diyor. WikiHouse projesinin mevcut konut krizinin tek çözümü olduğuna inanmıyoruz ama bu düzeni bozmak ve arazi veya bina maliyetleri gibi konulardaki kısıtlar hakkında toprak sahiplerinin, şehir planlamacılarının ve müteahhitlerin farklı düşünmelerini sağlayarak sınırlarını zorlamak istiyoruz” şeklinde açıklama yapıyor.

WikiHouse 4.0 çerçeveleri, CNC makinesiyle birçok parça olarak işlenen SmartPly OSB plakalarından yapılmış modüler bir inşaat sistemidir. Bu yapılar cıvata yerine takoz ve dübel bağlantıları ile monte edilir ve dış cephe kaplama panelleri de normal vidalarla tutturulur.

70 metrekarelik bu yapı, basit ve kolay monte edilmiş ahşap bir çerçevenin nasıl hava geçirmez, su geçirmez ve güvenli bir yapı haline geldiğini güzel bir şekilde gösteriyor.
DuPont Yapı Çözümleri, taşıyıcı kereste çerçeveyi kapatacak lifli çimento levha cephenin arkasına monte edilecek ve yapıyı yangın, iklim ve interstisyel yoğuşmadan koruyacak uygun bir su yalıtım örtüsü çözümüyle projeye destek olmak için gönüllüydü. Yapının ana bölümü altı gün içinde yapıldı ve DuPont™ Tyvek® FireCurb™ nefes alan su yalıtım örtüsü DuPont’un önceden verdiği teknik danışmanlık ve anlaşılır kullanım kılavuzları sayesinde kolayca ve doğru bir şekilde 3 saatten az bir zamanda döşendi.
DuPont™ Tyvek® FireCurb™, pazarda uzun süreli güvenilir iklimlendirme koruması, etkili buhar difüzyonu ve daha fazla enerji verimliliği sağlamasıyla bilinen su yalıtım örtüsüne üstün alev geciktirici performans eklenmesiyle önemli bir gelişmiş ürün olmuştur. Bu yenilikçi teknolojiyi kullanarak, polimer esaslı yüzeylerin alevlenebilirliğini azaltmak için, DuPont ™ Tyvek® FireCurb™ dış cephe kaplaması yoluyla olası ateş yayılımını sınırlar veya durdurur.
Bu teknoloji ile, halojen yerine bir ateşleme kaynağıyla temas ettiğinde yüzeyde kömürsü bir tabaka oluşturacak katkı maddesi içeren fosfor kullanılmaktadır. Bu ince karbonlaşan polimer tabakası yüksek alev geciktirici özelliktedir ve yanıcı maddelerin salınımını yavaşlatan bir bariyer oluşturur. Yakıtın olmadığı ortamlarda, alevler su yalıtım örtüsü üzerinde daha yavaş yayılır veya hiç yayılmaz. Su yalıtım örtüsü alev aldığında ise daha az duman salınımı olur ki bu da can güvenliği için başka bir önemli avantaj sağlamaktadır. Titizlikle test edilen DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap, EN13501-1 standartlarına göre B-s1,d0 yangın sınıfındadır.
Aynı zamanda enerji verimliliği, WikiHouse 4.0 projesinde çok önemli bir unsurdu. Bu nedenle hem termal performansı hem de iç konforu artıracak hava geçirmez yalıtım en uygun çözüm olacaktı. DuPont™ Tyvek® su yalıtım örtüleri ve bantları, her türlü yapıya uygun olacak bu özelliklerinden dolayı tercih edildi. Dayanıklılık unsuru da, çok hızlı bir şekilde monte edilebilir olsa da, bu proje için önemli bir konuydu.

 

Arup firmasının üst düzey yapı mühendisi Nina Tabink, “İnsanların basit bir tıklama eylemiyle dünya çapındaki diğer insanlara bağlanabildiği dijital bir dünya ortaya çıkıyor. Arup dijital üretim potansiyeline ve “açık kaynak teknolojisi”ne inanıyor. Aynı zamanda alternatif işbirliğiyle artan bir verimlilik olacağına da inanıyor. WikiHouse, bu yeni teknolojileri keşfetmek için mükemmel bir iş ortağı olduğunu kanıtlamıştır” diyor.

Untitled2

The Building Centre Halkla İlişkiler ve Pazarlama Müdürü Jenny Watt, “WikiHouse 4.0 projesi bize tasarlama ve yapılar inşa etmede nasıl değişim yapacağımıza dair dijital teknolojinin olanaklarını gösteriyor. DuPont™ Tyvek® FireCurb™ gibi yapı teknolojisinin katma değeri bu projeye en çok yakışan ürün oldu” dedi.

 

 

The Building Centre, 26 Store Street, WC1E 7BT, Londra

http://www.buildingcentre.co.uk/aboutus/contact.asp

http://bit.ly/WikiHouseBuildingCentre

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.