Uluslararası Asansör Tasarım Yarışması | 16 Mart 2015

0 2.012

ILDC 2013 Foto_1

Türkiye’nin tek “Uluslararası Asansör Tasarım Yarışması” (ILDC) ile başta engelli ve yaşlıların, asansörü olmayan mevcut kamu binalarına ve yaşadıkları konutlara sorunsuz erişimi hedefleniyor.

İFO Fuarcılık ve AYSAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) tarafından ETMK desteği ile düzenlenen Uluslararası Asansör Tasarım Yarışması’nın bu seneki konusu, “Mevcut Binalara Yapılacak Yeni Asansörler” olarak belirlendi. Binalarda 5 metre olan zorunlu dış alan uzunluğu, asansör yapılması halinde zorunluluk olmaktan çıkarak, 1,5 metreye kadar düşürüldü. Böylece, bina dışından asansör yapımı da mümkün hale geldi. Yarışma ile, başta kamu binaları olmak üzere asansör kurulumu için herhangi bir altyapısı bulunmayan mevcut yapılarda, güvenlik gereklerini ve uygulama kolaylıklarını da gözeterek, özellikle yaşlı ve engellilerin bina içi erişimini mümkün kılacak tasarım çözümleri hedefleniyor.

Dünyanın en büyük üç asansör fuarından biri olan ve iki yılda bir gerçekleştirilen Asansör İstanbul ile eş zamanlı düzenlenen yarışmada, projelerin teslim tarihi 16 Mart 2015 Pazartesi günü saat 17.00’de sona eriyor. Birinciye 9 bin TL, ikinciye 6 bin TL, üçüncüye ise 3 bin TL ödül verilecek organizasyonda dereceye giren tüm projeler, 26-29 Mart tarihlerinde Tüyap Beylikdüzü’ndeki Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı’nda sergilenecek. Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İstanbul Şubesi’nin desteğiyle düzenlenen yarışma sonunda, uygulanabilirliği olan projelerin, sektör firmaları tarafından hayata geçirilmesi de hedefleniyor.

Türkiye’de günde 50 milyon insan taşıyan asansörler, bina içi ulaşımda alternatifi bulunmayan, çok önemli araçlar. Ancak, eski yönetmelikler zamanında yapılan 5 kat ve altındaki mevcut kamu binaları ile konutların birçoğunda asansör bulunmuyor. Dolayısıyla, günlük yaşamda, yaşlı ve engelli kişilerin başta eğitim kurumları ve hastaneler olmak üzere pek çok önemli kamu binasına erişimleri imkansız hale geliyor. 26-29 Mart tarihlerinde düzenlenecek Asansör İstanbul Fuarı’nın bir yan etkinliği olarak 6.’sı organize edilen Uluslararası Asansör Tasarım Yarışmasının bu yılki konusu, pratikte yaşanan bina içi erişim sorununa çözüm aramak amacıyla “Mevcut Binalara Yapılacak Yeni Asansörler” olarak belirlendi.

Yarışma ile, mevcut binalara yeni asansörlerin en uygun şekilde nasıl uygulanabileceğine yönelik özgün çözümler aranıyor. Endüstriyel Tasarımcılar, Mimarlar, İç Mimarlar, Mühendisler ve bu konularda yüksek öğrenimine devam eden öğrencilerin katılabileceği yarışmada projelerin teslimi 16 Mart 2015 tarihinde sona eriyor. 21 Mart 2015 Cumartesi günü biraraya gelecek seçici kurul toplantısının ardından dereceye giren proje sahipleri, para ödülünün yanısıra, Asansör İstanbul 2015 Fuarında çalışmalarını sergilenme şansını da elde edecek. Proje sahipleri, bu sayede özgün ve yenilikçi tasarımlarını yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcı ve ziyaretçinin dikkatine sunma fırsatı bulacak.

 

Yarışma ile ilgili detaylı bilgi, şartname ve katılım formlarına www.asansoristanbul.com ve www.asansortasarim.com adreslerinden ulaşılabiliyor.

ILDC_Logo

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.