Otellerde Tasarımın İnsan Üzerindeki Etkisi

0 12.306

12313902_863823950404161_3115765982974153824_n (1)Neden “Tasarımın İnsan Üzerindeki Etkisi” değil de özellikle başlığa “Otel”i eklediğimi birçoğunuz merak etmiştir.

Bunun sebebi belirli spesifik bir noktadan çıkarak tasarımın insanlar üzerindeki etkisine değinmek. Öte yandan yaptığım tatilde birçok otelde konaklama imkanı buldum. Alanya, Kemer, Marmaris ve Bodrum gibi otelcilik anlayışının gelişmiş olduğu yerlerde, kaldığım otellerden edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşmak ve “tasarımın” önemini bilmeyenlere bu önemi arz etmek isterim.

Her yıl milyonlarca insan tatile bir yerlere gidiyor. Peki bu insanlar gittikleri yerleri neye göre belirliyor?

Yaptığımız araştırmalara göre insanların %38‘ne göre kalacakları otellerin referansları büyük önem arz ediyor. Bu gerek çevresel gerekse internet üzerindeki yorumların etkisi ile gerçekleşiyor. Bu %38’lik dilimin %11’i referanslara göre hareket ederken, %27’lik dilimi ise referans edilen yerin tasarımsal ve görsel olarak değerlendirilmesinin ardından hareket ediyor.

Fiyat aralığına göre tercih yapanların oranı: %37

Bir otelin tercih edilmesinde referans harici beğeni ile tercih yapanların genel oranı: %16

Tur ve benzeri firmalara kendini teslim edenlerin oranı ise %9

 

Tasarım ve görselin öncelikli önem oranına baktığımızda bu ortalama %43‘e tekabul ediyor.

Fakat fiyat aralığını ve türlü sebepleri bir kenara koyduğumuzda ise insanların neredeyse tamamı “tasarıma” büyük önem veriyor.

 

Toplumsal araştırmaları bir kenara bırakıp şahsi fikir ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Alanya‘da Drita Hotel‘de, Kemer‘de Viking Star Hotel‘de, Marmaris‘te Casa de Maris Hotel‘de ve Bodrum‘da ise Diamond Of Bodrum Hotel‘de kaldım.

Açıkçası birbirlerinden çok farklı otellerdi. Tüm otellerin 5 yıldızlı olduğunu belirtmekte fayda var. Aksi taktirde kıyaslama adil olmazdı. Şimdi sırasıyla bu otelleri (2014) değerlendirerek tecrübelerimi paylaşmaya geçelim.

 

Drita Hotel – ALANYA

Drita Hotel bir konsepte sahip değildi. Özellikle lobi tasarımı (ki buna tasarım demek mümkün değil) gerçekten 5 yıldız için hiç uygun değildi. Buna mimari ve çevre tasarımı da dahil. Fakat hol ve oda tasarımları az önce saydığım yerlere nazaran daha çok 5 yıldızı hak ediyordu. Odalardaki düzen ve sirkülasyon alanları uygun konumlandırılmış. Otel odalarında odaların rahat ve ferah olması çok büyük önem arz ediyor. Gereksiz yer kaplayan mobilya vb malzemeler ve basık bir ortam insanın odada kalmasını çok güçleştiriyor.

Burada edindiğim en önemli tecrübe:

Her ne kadar otel tasarım anlamında sınıfta kalsa da, odanın rahatlığı ve genişliği, yeterince gün ışığını içeri alıyor olması, oteli KALINABİLECEK bir yer olarak kılıyor. Buna ıslak hacimlerin nasıl konumlandırıldığını da dahil ediyorum.

Eğer odada müşteri rahat ettirilebiliyorsa orta dereceye yakın genel tasarım müşteriyi idare ediyor.

Tasarım Notu: 3/10

 

Viking Star Hotel – KEMER

Viking Star Hotel hizmet anlamında en beğendiğim otellerden birisiydi. Bana göre otelin en büyük özelliği, çevresel konumlandırması insanların birbiri ile kaynaşması ve oteli eğlenceli kılan önemli faktörlerden birisiydi. Her ne kadar organizasyon sahnesi çok çok kötü konumlandırılsa da, otelin ortak alanlarının birbirine sağladığı uyum ve sirkülasyon alanlarının birbirine olan bağı etkileşimlerin değerini yükselten önemli bir faktördü. Restoran alanının, bahçede oturulacak alanların, eğlence alanlarının birbirine uzak kalmaması gerektiği öneminin yeterince açık olduğunu düşünüyorum.

Burada edindiğim en önemli tecrübe:

Oteldeki sirkülasyon alanları ciddi derecede önem arz ediyor. Ve bu otelde sirkülasyon alanları standartların çok üzerindeydi. Rahat, ferah bir dolaşım alanı, göze hitap eden ve sıkmayan bir lobi tasarımı bu oteli zevkle kalabileceğiniz bir otel olarak nitelendiriyor.

Tasarım Notu: 6/10

 

Casa de Maris Hotel – MARMARİS

Marmaris’in en iyi otellerinden birisi. Tasarım anlamında diğer gittiğim oteller arasından en iyi tasarıma sahip otel. Baştan aşağı tasarıma büyük önem verilen otelde, lobi ve giriş tasarımı her ne kadar daha iyi olabilirse de, restaurant, hol, oda ve çevre düzenlemesi epey başarılı bir otel. Burada kullandığım “epey” kelimesini kullanma sebebim diğer oteller ile kıyaslamamdan ötürü olduğunun altını çizmekte fayda var. Zira mevcut tasarımdan çok daha iyilerini yapmak her zaman mümkün.

Burada edindiğim en önemli tecrübe:

Tasarım ve teknolojinin birbirine uyumu gerçekten çok başarılıydı. Neredeyse her noktada son teknoloji ürünlerin iyi bir tasarım ve kaliteli malzeme ile karşınıza çıkması sizi çok mutlu ediyor. Ayrıca bu durum büyük bir ergonomik kullanım kolaylığı sağlıyor. Örnek vermek gerekirse; otelde her kapıda odaya temizlikçinin girip girmemesi konusunda uyarı ledleri var. Rahatsız etme, temizlik istiyorum ve benzeri ledli seçenekler var. Ayrıca kullanıcıların kapı tıklamak yerine diğer odadaki kişiyi rahatsız etmeyecek bir zil sistemi de bu sisteme entegre edilmiş. Kısacası teknoloji ile tasarımın birleşmesi harika bir ergonomik kullanım ve cezbedici bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Tasarım Notu: 8/10

 

Diamond of Bodrum Hotel – BODRUM

Belki de tatilimin en zevkli geçeceğini düşündüğüm ama tam bir hayal kırıklığı olan bir tatil oldu (otel açısından). Otel, neredeyse Bodrum’un en güzel yerinde konumlanmış ve harika bir manzarası var. Otele ilk girdiğimde aklıma Drita Hotel’deki düşüncem geldi; “Otelin tasarımı belki kötü ama odası iyidir” diye düşündüm. Fakat bir otelin hem genel tasarımı hem de oda tasarımı kötüyse işte o otelden kaçmak istersiniz. Verdiğiniz parayı düşününce, kaçmak yerine tadını çıkartmaya çalışırsınız ki; bu askerde şafak atmaya benziyor… Otelin tek eğlenceli yanı ise havuzun kenarında yer alan bahçe konsepti ve minderli alanlarda insanların akşamları hoş vakit geçirebilmesi.

Burada edindiğim en önemli tecrübe:

Kesinlikle bir otel karışık olmamalı. Mutlaka bakımlı olmalı. Her şey kolayca erişilebilir olmalı. Televizyonle kesinlikle (!) tüplü olmamalı ve teknolojiyi içinde barındırmalı!..

Tasarım Notu: 1/10

 

***

Tasarımın dışında otellerdeki en önemli şeyin temizlik ve hijyen olduğunu unutmamak gerekir. Kaliteli tasarım aynı zamanda mekanların temiz ve hijyenik olduğunun en büyük göstergelerinden birisidir. Tasarım demek; mekana, çalışana, müşteriye ve çalıştıranın kendisine değer vermesi demektir. Bir mekanın tasarımı kaliteliyse, mekanın insanlar üzerinde bıraktığı etki de pozitif yönde oluyor.

Mesela Marmaris’teki Blue Bay Platinum Hotel önünden geçtiğim ve tasarımı aklımda kalan mekanlardan birisi…

Mekan hakkında hiçbir fikrim yok. Fakat temiz olduğu ve güzel olduğu kanaatine vardım.

İşte kaliteli tasarımın etkisi…

 

*

Bundan sonraki yazımda içmimarlık bölümünü yeni kazanan ve halen daha okul hayatı devam eden meslektaş adaylarıma çok önemli önerilerde bulunacağım. Takipte kalmanız dileği ile…

 

Eşref Zeki PARLAK

İçmimar

iletisim@esrefzekiparlak.com

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.