Artık asansörlere KIRMIZI, SARI, YEŞİL renkli bilgi etiketi koyulacak

0 3.547

etiketler2

Asansörlere, monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla yıllık kontrol yapılacak. Yıllık kontrolü yapılan her asansöre, “kırmızı, sarı veya yeşil renkli” bir bilgi etiketi iliştirilecek. Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanacak. -Kırmızı renkli etiket can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan asansörlere, sarı renkli etiket kabul edilebilir seviyede risk oluşturan asansörlere, yeşil renkli etiket ise uygun olan asansöre asılacak.
-Kırmızı, sarı ve yeşil renkli bilgi etiketleri, yıllık kontrol tarihini ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri içerecek. Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanacak.

ANKARA (ANKA) – Asansörlere, monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla yıllık kontrol yapılacak. Yıllık kontrolü yapılan her asansöre, “kırmızı, sarı veya yeşil renkli” bir bilgi etiketi iliştirilecek. Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Asansör Yıllık Kontrol Faaliyetlerinde Görev Alacak Tipi Muayene Kuruluşlarınca Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlandı. Asansör yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında A tipi muayene kuruluşları tarafından uyulması gereken kuralları belirleyen Tebliğ, asansör yıllık kontrol uygulamaları kapsamında ilgili idare ile protokol yapan, A tipi muayene kuruluşunun faaliyetlerini kapsıyor. Buna göre A tipi muayene kuruluşu (asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde TS EN ISO/IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan muayene kuruluş), TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen kriterlere uygun olacak şekilde istihdam ettiği muayene personelini, asansör yıllık kontrollerinde görevlendirecek. A tipi muayene kuruluşu asansör yıllık kontrollerinde görevlendireceği muayene personelini, konu ile ilgili bir mühendislik dalında muayene ve sektörel deneyime sahip teknik müdür ve muayene elemanlarından oluşturacak.

– ASANSÖRÜN YILLIK KONTROLÜ YAPILACAK

Asansörün monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla zorunlu uygulamada olan yönetmeliklerin veya standartların gereklilikleri doğrultusunda asansörün yıllık kontrolü yapılacak. A tipi muayene kuruluşu, asansör yıllık kontrolünde görevlendireceği muayene elemanına tanıtıcı kimlik belgesi düzenleyecek.

– ASANSOR YILLIK KONTROL LİSTELERİNDE GÜNCELLEMELER BAKANLIK TARAFINDAN YAPILACAK

Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 2 ay sonra yapılacak asansör yıllık kontrollerinde, A tipi muayene kuruluşu tarafından “asansör yıllık kontrol listeleri” kullanılacak. Yönetmelikte veya standartlarda yapılacak değişikliklerin akabinde, asansör yıllık kontrol listelerindeki güncellemeler, Bakanlık tarafından yapılacak.

– YILLIK KONTROL SAYISI

Asansörlerin yıllık kontrolüne ilişkin olarak ilgili idare ile protokol yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından görevlendirilecek olan muayene elemanı, bir tam gün içerisinde en fazla 5 adet asansörü muayene edecek.
Asansör yıllık kontrol raporu, TS EN ISO/IEC 17020 standardında öngörülen muayene raporları kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenecek. A tipi muayene kuruluşu tarafından formata uygun olacak şekilde düzenlenecek ve onaylanmış olan asansör yıllık kontrol raporu, bina sorumlusuna, ilgili idareye ve bakım firmasına iletilecek.

– İŞARETLEME

Yıllık kontrolü yapılan her asansöre, istenen formata uygun olacak şekilde kırmızı veya sarı veya yeşil renkli zemin üzerine, gerekli açıklamaların siyah renkli olarak yapıldığı bir bilgi etiketi iliştirilecek. Bilgi etiketi, kabin içerisindeki kullanıcıların rahatlıkla görebileceği bir şekilde kumanda butonunun etrafına ve ana durakta yer alan kumanda düğme panelinin yanına iliştirilecek. Kırmızı renkli bilgi etiketi, can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre iliştirilecek. Sarı renkli bilgi etiketi, kabul edilebilir seviyede risk oluşturan uygunsuzlukların tespit edildiği asansöre asılacak. Yeşil renkli bilgi etiketi, uygun olan asansöre yerleştirilirken, kırmızı, sarı ve yeşil renkli bilgi etiketleri, yıllık kontrol tarihini ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri içerecek. Yıllık kontrolü yapılan her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanacak.

– KIRMIZI RENKLİ BİLGİ ETİKETİ İLİŞTİRİLEN ASANSÖR, SORUN GİDERİLİNCEYE KADAR KULLANIM DIŞI BIRAKILACAK

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansör, tespit edilen uygunsuzluklar giderilinceye kadar kullanım dışı bırakılması amacıyla ilgili idareye bildirilecek. Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontroller, söz konusu kontrolü takip eden ilk yıllık kontrolde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılacak. Mevcut uygunsuzlukların giderilmediğinin tespit edilmesi durumunda ise asansöre kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilecek.

– VERİ TABANI

Yıllık kontrol neticesinde tüm bilgi ve kayıtların aktarılacağı veri tabanı A tipi muayene kuruluşu tarafından oluşturulacak. A tipi muayene kuruluşu tarafından oluşturulan veri tabanı sözleşme imzalanan ilgili idare ve Bakanlık ile paylaşılacak. Ayrıca yıllık kontrolü yapılan asansöre ait sonuçlar, talep edilmesi durumunda veri tabanı üzerinde getirilecek yetki sınırlaması ile birlikte, söz konusu asansörün bakım firması veya bina sorumlusu ile de paylaşılacak.

– TAKİP KONTROLÜ

Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansöre yönelik takip kontrolü, yıllık kontrol raporunda belirtilmiş olan uygunsuzlukların giderilmesinin akabinde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılacak. Bina sorumlusunun takip kontrolüne ilişkin talebine öncelik verilecek. Sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde mevcut uygunsuzlukların giderilip giderilmediğine dair kontrol, en son yapılan yıllık kontrolü takip eden ilk yıllık kontrolde A tipi muayene kuruluşu tarafından yapılacak. Takip kontrolünde mümkün olduğunca, söz konusu asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştiren muayene elemanının görevlendirilmesi sağlanacak. Kırmızı bilgi etiketi iliştirilmiş olan asansörde takip kontrol ücretine ilişkin genel esaslar, ilgili idare ile A tipi muayene kuruluşu arasında yapılmış olan protokolde belirlenecek.

– YILLIK KONTROLE BAKIM FİRMASININ NEZARETİNİN SAĞLANMASI-

Yıllık kontrole nezaret eden bakım firmasının, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği’nde belirtilen kriterleri sağlamadığının tespit edilmesi durumunda, bina sorumlusu, ilgili idare ve hizmet denetimi için asansörün bulunduğu ildeki bilim, sanayi ve teknoloji il müdürlüğü bilgilendirilecek. Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere uygun bakım firması ile sözleşme imzalanmasını teminen ilgili idare adına bina sorumlusuna 30 gün süre verilecek. Bu süre sonunda, bina sorumlusu tarafından asansörün yıllık kontrolüne ilişkin herhangi bir talep yapılmaması durumunda, asansörün kullanım dışı bırakılmasını sağlamak üzere ilgili idare bilgilendirilecek.
A tipi muayene kuruluşu, sözleşme imzaladığı ilgili idareleri ve bu idareler adına yürütülen faaliyetlere ilişkin tüm istatistiki bilgileri her yıl Ocak ayı sonu itibarıyla Bakanlığa iletecek.

– MUAYENE KURULUŞLARININ EŞGÜDÜMÜ VE İŞBİRLİĞİ

A tipi muayene kuruluşları tarafından yürütülecek olan asansör yıllık kontrol faaliyetlerinde uygulama birliğinin sağlanması, ortaya çıkan sorunların değerlendirilmesi ve A tipi muayene kuruluşları arasında gerekli işbirliğinin sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlık öncülüğünde düzenlenecek olan eşgüdüm toplantısına katılım sağlanacak. Yıllık kontrol aşamasında asansör üzerinde yapılacak deneyler, tekrarlamadan kaynaklanan aşırı yıpranma veya asansörün güvenliğini azaltacak gerilimlere sebep olmaması gerekecek. Asansör güvenlik tertibatı ve tamponlar gibi elemanlarda yapılacak deneyler, konu ile ilgili standartlarda belirtildiği gibi taşıyıcı boşken ve düşük hızlarda yapılacak.

– AYKIRI DAVRANIŞLARDA UYGULANCAK HÜKÜMLER-

Bu Tebliğ’de belirtilmiş olan muayene kuruluşunun personel yapısına, yıllık kontrol listelerinin içeriğinin uyumuna, yıllık kontrol esaslarına, yıllık kontrol sayısına, yıllık kontrol raporuna, işaretlemeye, veri tabanına ve takip kontrolüne ilişkin kriterleri sağlamayan A tipi muayene kuruluşunun sözleşmesi ilgili idare tarafından iptal edilecek. Tebliğ iki ay sonra yürürlüğe girecek.

(ANKA)
(HGS/ORH)

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.