Renzo Piano’nun L’Aquila Oditoryumu

0 2.399

7753

2009 yılının Nisan ayında, İtalya L’Aquila kentin ana oditoryum mekanı da dahil olmak üzere bina meydana gelen depremle yoğun hasara neden olunca şehir merkezi, şehir hayatını bozacak şekilde harap oldu. Bu trajik felaketin dördüncü yıldönümü yaklaşıyor ve Trento gibi İtalyan tarihi şehirlerinden olan bir yere Renzo Piano davet edildi. Bu ortaçağ kenti yeniden inşa edilmesine yardımcı olmak için bir çaba içine girildi ve  bu güzel tasarlanmış oditoryum açıldı.

İstikrarsızlığı da göstermek amacıyla bir yanılsama yaratmak maksadıyla oditoryum ironik bir anlayışla ele alındı. Yapının kütleleri sanki “gelişigüzel aşağı yuvarlanmış” hissi ile ve birbirlerinin üzerine gelecek şekilde görünen bütün yüzeyleri tamamen ağaç (ahşap) ile kaplandı. Birbirine bağlı üç küp (toplam 1.165 metreküp hacim) ilişkilendirildi. Tüm yapıda 800.000 çivi, 100,000 vida ve 10,000 destek elamanı sayesinde kaplamak mümkün oldu. Bir mühendislik firması tarafından prefabrik olarak hazırlanan cephe sonra yerinde toplandı.

31157

Ahşap küpler L’Aquila’nın 16. yüzyıl Kalesi ile çarpıcı bir kontrast sağlamasına rağmen, bu materyaller binanın akustik fonksiyonu optimize etmek için de uygun bir seçenek haline geldi. Son derece değerli ve ünlü Cremona 17. yüzyıldan kalma ana ud yapımcıları, en ünlü olan Stradivarius tekniği sayesinde bina bir müzik aleti gibi preformansa kavuşturulmuş, bu amaca uygun olarak Trento bölgesindeki Val di Fiemme’den gelen karaçam kullanılmıştır.

4967

6819

Giyinme odalarına ve ek destekveren bir fuaye ile performans alanları, hizmet mekanlarına sahip toplam kamusal alan 2.500 metrekareye ulaştırılmıştır. Bu eşsiz yapıda 238 kişilik bir oditoryum ve buna ait iki hizmet hacmi barındıran merkezi bir birim bulunmaktadır. Genişliği 25 cm ve dört santimetre kalınlığında renkli ve özel muamele ile dayanıklı hale getirilen karaçam latalar binanın dışını fayans gibi kaplamaktadır.
Görülebilir küplerden ikisi hizmet binaları olarak destek vermektedirler. Bu eşit olmayan çeşitli büyükleri farklı yapıları hafif, canlı ve hareketli bir görünüm vermek için mimari yönden tasarımcı yollar denemiştir. Yapının Güney tarafında çatıda bir opak yüzey, oditoryum ve fuaye arasındaki geçiş alanını aydınlatmak için doğal ışığı yumuşatır.

Klima sisteminin teknik odaları yeraltı katında olup, dış merdivenden doğrudan erişilir. İkinci katta ise klima santralı bulunur. Fuaye hacmi, birinci katta bir dinlenme alanıyla bütünleşir. Buna genel tuvaletler, vestiyer ve bilet masası eklenir. Kullanıcıların fuayeden oditoryuma ulaşmak için, yerden bir metre civarında yükselen, doğal olarak aydınlatılmış, yüksek bir geçit bulunur.

12558

10557

Müzisyenlerin soyunma odaları fuaye ile ters tarafta ve bağımsız oda erişimiyle konumlanmıştır. Doğrudan dış ile bağlantılı olan fuaye bir miktar yükseltilmiştir.
9637

Sanatçıların birbirleriyle ilişki kurmaları ve dinlenmelerini mümkün kılacak bir yeşil alan soyunma odaları bitişiğinde zemin katta planlanmıştır. Orkestra müzisyenlerinin soyunma odası ve tuvalet, ikinci katta bulunmaktadır. Giyinme odası modüler olarak düşünülmüştür. Misafir orkestraların sayısına bağlı olarak erkek ve kadınlar için değişik ölçekli soyunma birimleri üretilir.
Hizmet birimlerinin çeşitli katlarda olan kullanıcıların çeşitli eylemleri için asansörler bulunmaktadır. İkram hizmetlerinin sağlanması için araçların taşıma ve tesislerin bakımı, servisi; oditoryum önündeki açık alandan başlatılarak sağlanır.

12559

Ayrıca, binaların yaz aylarında açık havada oditoryum işlevlerini genişletmek için, plaza havasında uygun bir meydanlaşma tasarlanmıştır. Oditoryum hacmine bakan alan açık hava gösterileri için yaklaşık 500 kişi kapasitelidir v cephelerde çıkıntı yapan büyük ekranda konser etkinlikleri görüntülemek için imkanlar bulunmaktadır.

111063

Mimari: Renzo Piano Building Workshop
Sorumlu Ortak: P.Colonna
Modeller: C.Colson, Y.Kyrkos
İşveren: Provincia Autonoma di Trento
İşbirliği Mimar: Atelier Traldi, Milan
Yapısal Mühendisi: Favero & Milan
Akustik: Müller BBM
Manzara: Franco Giorgetta
Yangın Önleme: GAE Mühendislik
Güvenlik: Yeni Mühendislik
Sitesi Denetleme: ITEA
Alan: 2500.0 m²
Yıl: 2012
Fotoğraflar: Renzo Piano Building Workshop


Kaynak: Arch Daily

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.